18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
AKTUÁLIS
Doni túra: 11 év alatt 187 település
Az idén a harcok 80. évfordulójára emlékezve a Honvédsuli ismét doni emléktúrát szervez. Az elmúlt 11 évben megyénk 187 településén emlékeztették az ott élőket a Don-kanyar borzalmaira.

A honvédsuli küldetése egyedülálló, hisz tagjai csak történelemkönyvekből és a nagyszülők, dédszülők beszámolójából ismerhették meg történelmünk e gyászos epizódját. A többségében fiatalokból verbuválódott Honvédsuli tagjai emlékeznek és emlékeztetnek hőseinkre, azokra, akik a haza nevében fogtak fegyvert. Ebben az évben a menet Újfehértóról indul január 13-án. A 80. évfordulón a megye 37 települését érintve közel 200 kilométert tesznek meg gyalog az emlékmenet résztvevői.

Az elmúlt 11 évben így már elmondható az idei évvel együtt, hogy 187 megyei települést érintve 1525 kilométert meneteltek. Céljuk, hogy minden település kivétel nélkül részese legyen ennek az országos rendezvénynek. A 2024-es 81. évfordulóra már csak 42 település maradt hátra. Ezek felkeresésével tesznek eleget a hét évvel ezelőtti vállalásának, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlésnek tettek. Ekkor a közgyűléstől a Honvédsuli megkapta a történelmi zászló másolatát, ami 2024 tavaszára minden településre el fog jutni Szabolcs-Szatmár-Beregben.


Az eseményen a megye több településéről, illetve az ország számos pontjáról vesznek részt a többségében általános és középiskolás diákok. Természetesen a menet során a spontán csatlakozókat, a megemlékezni kívánó személyeket is szeretettel várják.

A menet védjegye, hogy autentikus, rendhagyó történelemóra és a visszatekintés lehetősége diákoknak, felnőtteknek korra, nemre való tekintet nélkül. A résztvevő gyerekek közül többen korhű II. világháborús egyenruhákban tisztelegnek a 80 évvel ezelőtt történtek előtt.

A menet az országos MATASZ-DON 80’ rendezvénysorozat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hivatalos szakasza, a rendezvénysorozat fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
Magyarország honvédelmi minisztere.

A megyei szakasz fővédnöke dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő.

- FrissMédia -