KÉK FÉNY
Doni emléktúra a hősök tiszteletére
Négy nap, több száz résztvevő és 200 kilométer: 11. alkalommal is elindult a doni emléktúra, ezúttal Újfehértóról.

Négy nap, több száz résztvevő és 200 kilométer: 11. alkalommal is elindult a doni emléktúra, ezúttal Újfehértóról.

A honvédsuli kadétjai, valamint az ország kadétiskoláiból a mai túrakezdő napra több százan érkeztek. A Doni Hősök Emléktúrán résztvevők ezzel tisztelegnek a második világháborúban harcoló magyar katonák előtt.

Az újfehértói megemlékezésen ott volt többek közt és beszédet mondott a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós, a vármegye képviselőtestületének alelnöke, Baracsi Endre, valamint a település polgármestere, dr. Hosszú József.

Amikor az ezredfordulón néhány fő végrehajtotta az első, elődeink doni harcaira emlékező téli túráját, még senki nem sejtette, hogy két évtizeddel később már több száz fős mozgalommá válva hajthatunk fejet a Magyar Királyi Honvédség előtt. Bízunk benne, hogy a több civil szervezet által is, változatos helyszíneken szervezett aktív emlékezési formák között mindenki megtalálja a számára elérhető és neki megfelelő módot: legyen az egyénileg regisztrált túra, civilek és katonák közös menete, a teljesítményt előtérbe helyező menetgyakorlat, vagy az utolsó bakancsszögig hitelességre törekvő katonai hagyományőrzők emlékezése.

2019-ben volt az első alkalom, amikor 200 kilométert gyalogoltak a hagyományőrző honvédsulisok. Azóta minden évben, januárban és februárban is megtesznek 100-100 kilométert.

Az első doni emléktúrát Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy hívta életre közel két évtizeddel ezelőtt. Eredetileg ők ily módon szerettek volna tisztelegni a hősök előtt, majd felismerték a honvédsulisok, hogy a gyerekek érzelmi alapú nevelése arról szól, hogy ők is megpróbálják átélni a történteket – avat be minket Kovács Zsuzsanna. Az egyesület elnöke elmondta még, hogy minden szakasz végén egy-egy település fogadja őket, ahol mindig nagyon örülnek a menetelő fiataloknak. Van olyan település, ahol megszállnak az este végén, ilyenkor közös focizással színesítik az estéket, ami mindig nagyon emlékezetessé teszi az együtt eltöltött időt.


Az elmúlt 11 évben így már elmondható az idei évvel együtt, hogy 187 megyei települést érintve 1525 kilométert meneteltek. Céljuk, hogy minden település kivétel nélkül részese legyen ennek az országos rendezvénynek. A 2024-es 81. évfordulóra már csak 42 település maradt hátra. Ezek felkeresésével tesznek eleget a hét évvel ezelőtti vállalásának, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlésnek tettek. Ekkor a közgyűléstől a Honvédsuli megkapta a történelmi zászló másolatát, ami 2024 tavaszára minden településre el fog jutni Szabolcs-Szatmár-Beregben.

A ma kezdődött menetet a rendezvény fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos indította útnak.