KULTÚRA
Dobó Istvánra emlékeztek a felvidéki Dobóruszkán
A 15. századtól a 17. század elejéig a Dobó család birtoka volt a Kassához közeli település. A hétvégén a leghíresebb Dobóra, az egri vár hős kapitányára emlékezett ott a Quercus Egyesület.

A dobóruszkai katolikus templomban a helyi iskola énekkara is fellépett Dobó István síremléke mellett. A Dobó család 1500 körül építtette a templomot, amely 1797-ben egy átépítéssel nyerte el mai, kétajtós formáját. Az egri várvédő kapitányt, akit Gárdonyi Géza minden szívet megdobogtató regényéből mindannyian ismerünk,1572-ben temették ide. Márvány reneszánsz szarkofágját fia készítette.

A törökverő hősre emlékező ünnepség résztvevői a templom előtt megkoszorúzták Dobó István mellszobrát és az 1911 és 1932 ott szolgáló egykori pap, a mártírrá vált Pásztor Ferenc emléktábláját is. Őt 1949-ben, már beregszászi plébánosként és egyben püspöki helynökként tartóztatták le, vádak sokaságát zúdítva rá. Vagyonelkobzásra és 25 évre ítélték, aminek az 1951-ben bekövetkezett halála vetett véget a Szovjetunió Ozernij 32-es lágerében.


A rendezvényen részt vett Nagyrozvágy polgármester asszonya is, aki utána saját településén látta vendégül az emlékezőket, akik az ottani 2. világháborús emlékműnél is koszorút helyeztek el.

- FrissMédia -