KULTÚRA
Programok
Disznóságok Kisvárdán
Ne gondolja túl a címet. Egyszerűen arról van szó, hogy ezúttal Kisvárda ad otthont a sorban második Szent András-napi disznóvágás és Pálinka Mustrának. A mai sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy az András-napi futóverseny a hagyományokhoz híven Napkoron lesz, a kisvárdai rendezvénnyel párhuzamosan.

A kisvárdai Cinemaqua Film- és Natúrpark előtti korzó (Kisvárda, Andy Vajna u. 1.) szombaton reggel 9-től várja a látogatókat. Délelőtt a kulturális programok közben a Magyarok Kenyere 15 millió Búzaszem adományozási program keretében a szabolcsi gazdák felajánlásait adják át jelképesen.

Rácz Imre, a MAGOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szervezetének elnökségi tagja, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke a program céljáról szólva kiemelte, hogy a Magyarország területén élő, vagy akár azon kívül rekedt magyar származású hátrányos helyzetű emberek segítése a cél. A 15 millió búzaszem a világban szétszóródott mindegy 15 millió magyar származású embert jelképezi, és valóban búzát adnak össze a gazdák.

"Összeadták még ebben a kritikusan és bonyolultan nehéz évben is, mint a 2022-es, mert a gazdatársadalomban még mindig erősen jelen van az összetartás, az együtt sírunk-nevetünk érzés, a családi kapcsolatok ápolása iránti elköteleződés, amit ezzel a programmal terjesztenek ki a széles körben értendő nagycsaládra, a magyar származású emberekre" - fogalmazott.

Megyénkben 104 gazda mintegy 25 tonna búzát adományozott, ebből őröltek lisztet, aminek egy részét az országos alapnak adták, jelentős hányadát azonban helyi szervezetek kapták.

Bakti János, a Szent András-napi disznóvágás és Pálinka Mustra ötletgazdája arról számolt be, hogy a rendezvényt évről-évre más-más településen rendezik meg. Az idén Kisvárdára esett a választás.

Régen ilyenkor az idő hűvösre fordultával, a szántóföldi munkák végeztével a disznóvágásra összejöttek a családok, barátok, félretették minden gondjukat. Megváltozott korunkban erről szólnak az ilyen rendezvények, miközben már nem csak a családokat, hanem egy település lakóit hozzák össze. A disznóvágás pedig egy életérzés, hiszen minden családnak megvan a titka, hogy mitől lesz különleges egy-egy kolbász, hurka. Mindenki esküszik arra, hogy mitől jobb az övé, de ettől vagyunk rétköziek is, ettől vagyunk szabolcsiak.

- FrissMédia -