KULTÚRA
Gasztro
#diós krémes
Diós krémes adventre
Advent a várakozás és a készülődés időszaka. Egyik kedvenc diós receptemet ajánlom figyelmetekbe, egyszerű és nagyszerű finomság erre a csodálatos ünnepi időszakra. Előre elkészíthető praktikus, nagyon finom ízvilág. Éljetek, nevessetek, ja és süssetek!

Diós krémes

Hozzávalók:

6 tojás

14 dkg cukor

20 dkg darált dió

másfél evőkanál liszt

1 tasak sütőpor

rumaroma

Krémhez:

1 főzős vaníliás puding + 0,5 liter tej kevés cukor vagy folyékony édesítő

1 Aranka vaníliás puding (nem főzős) 0,3 dl hideg tejjel elkeverve

10-15 dkg pirított nagyra darált dió

rumaroma ízlés szerint

1 adag tortabevonó csokoládé pici olajjal felolvasztva

A tojások sárgáját fényesre keverjük a cukorral. A fehérjét külön felverjük, majd kézi habverővel hozzádolgozzuk a kikevert tojássárgákat, a lisztet a sütőporral, rumaromát adagolunk hozzá és végül a darált diót is hozzáadjuk.

Előmelegített sütőben normál méretű tepsiben, melyet sütőpapírral kibélelünk, egyenletesen eloszlatjuk a tésztát, majd kb. 10-15 perc alatt 160 fokon megsütjük. Míg langyos a tészta, leszedjük a tésztáról a sütőpapírt és kettévágjuk.

Az egyik lesz az alap, a másik a teteje.

Normál módon pudingot főzünk, majd félig langyos állapotban hozzádolgozzuk a hidegen kikevert Aranka pudingot. Ízlés szerint rumaromával ízesítjük.

A kettévágott lapokat megtöltjük a krémmel és mielőtt a teteje rákerül, gazdagon megszórjuk pirított dióval. Csokoládéval bevonjuk, majd hidegen szeleteljük.

Kép és szöveg: Novák Viki