KÖZÉRDEKŰ
Pályázatok
Diákcsoportok kérhetnek támogatást, hogy kiutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére
Diákcsoportok pályázhatnak utazási támogatásra, hogy részt vegyenek Ferenc pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón. A pályázatot a Rákóczi Szövetség hirdeti meg, együttműködve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságával - közölte Soltész Miklós pénteken Budapesten.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a Rákóczi Szövetség pályázatán középiskolai csoportok és egyházi közösségek vehetnek részt.
Soltész Miklós kiemelte: Ferenc pápa székelyföldi látogatása hatalmas egyházi diplomáciai siker és nagyszerű lehetőség a magyar-román kapcsolatok erősítésére, a történelmi megbékélés elősegítésére.

Hozzátette: a pápalátogatás lehetőség, hogy a magyarság megmutassa jelenlétét a Székelyföldön, ezért a magyar kormány és a kormánnyal együttműködő civil szervezetek mindent megtesznek, hogy segítsék azokat a fiatalokat, akik részt akarnak venni rajta.

Kitért arra: a magyar kormány 160 millió forinttal támogatja a pápalátogatás megszervezését, valamint a pápalátogatáshoz szükséges építkezéseket.
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertette: a szövetség diákutaztatási programjának keretében szeretnének "minél több 13 és 19 év közötti Kárpát-medencei fiatalnak lehetőséget biztosítani, hogy eljuthassanak erre a történelmi jelentőségű szentmisére".

A pályázatokat a www.rakocziszovetseg.org oldalon lehet benyújtani április 1-ig - tette hozzá.

Elhangzott, hogy a diákcsoport létszáma és a megtett út függvényében 400 ezer forint is lehet a megítélt támogatás, és reményeik szerint 2000-2500 fiatal kiutazását tudják segíteni.

Nyáry Zsigmond, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója szerint az iskola egyik legfontosabb szerepe, hogy "közösséget adjon" a fiataloknak. A pápai misére utazás három szinten is képes erre: egyrészt magának a közös utazásnak erős közösségformáló ereje van, másrészt a határon túli magyarsággal találkozva a "nemzet közösségét is át tudják élni" a fiatalok, harmadrészt Ferenc pápa jelenléte a világegyház közösségét segít megélni.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. A katolikus egyházfő Bukarest mellett Jászvásárra (Iasi), a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre megy el.

- MTI -