KULTÚRA
Programok
Derűs szívvel megöregedni - 35 éve alapították a tornyospálcai idősek klubját
A megye északkeleti részén, a Nyírségben fekvő település csaknem 2.800 lakost számlál, nyugdíjasai aktívan részt vesznek a falu mindennapjaiban. Tegnap egyfajta számvetésre, s ünneplésre gyűltek össze az idősek, meghívva sok környékbeli település idős klubját.

A ma kora köszönettel tartozik, hogy verítékükkel, könnyeikkel, szorgalmas munkájukkal, áldozattal a nehéz időkben megteremtették nekünk és biztosították a fiatalabbaknak, gyermekeiknek, unokáiknak, hogy tanulhassanak, dolgozhaKisvárda, Pap, Záhony, Döge, Nyírbogdány, Jéke, idősekkel ünnepelt a az 1986 októberében alkult tornyospálcai idősek klubja. Vezetőjük, Herczku Andrásné - aki a megyei szövetség elnöke is.

Herczku Andrásné, Erzsike – ha szó szerint vesszük – a kultúrát, azon belül is a filmkultúrát szolgálta nyugdíjba vonulásáig Tornyospálcán. A mozi üzem vezető gépészeként húsz éven át vetítette a filmeket a település lakóinak. A művelődési ház, és benne a mozi itt hosszú-hosszú évekkel ezelőtt szinte az egyetlen szórakozási lehetőség volt. A mozigépész így végigélte a filmtörténet korszakait, technikai értelemben mindenképpen, hiszen a keskenyfilmes korszakot követő szélesvásznú időszak a mozigépész számára is újdonság volt.

Tornyospálcán működik Faluház, Könyvtár, ami a településeken élő idős emberek mindennapjainak szebbé, könnyebbé tételét jelenti. A klub működése ehhez lehetőséget teremt, ezen keresztül fogják egymás kezét.

A klub életébe évről évre visszatérő vendég a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos is.

Szükség van önökre - nyomatékosította köszöntőjében - szükség van az élettapasztalatukra, higgadtságukra, bölcsességükre, arra, amivel csak önök rendelkeznek. A nyugdíjasklubok éltető eleme a barátság és öröm, az, hogy ilyen sokan tagjai a kluboknak, hiszen ez azt jelzi, hogy nagy az összefogás, az összetartás.

A ma kora köszönettel tartozik, hogy verítékükkel, könnyeikkel, szorgalmas munkájukkal, áldozattal a nehéz időkben megteremtették nekünk és biztosították a fiatalabbaknak, gyermekeiknek, unokáiknak, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak, hogy majdan az új generáció biztosítani tudja gyermekeik boldogulását.