KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#almatermelés
#léalma
Demonstráció: több mint 3 milliárdot hozott
A gazdáknak 3, 5 milliárd forinttal több bevételt a tegnap, három hét demonstráció eredményeként megkötött megállapodásnak a léalma felvásárlási áráról. A realizálható többletbevétel az idei évre becsült 500 ezer tonna ipari alma értékesítése esetén juthat a gazdákhoz - hangzott el a mai nyíregyházi sajtótájékoztatón a Megyeháza tárgyalótermében, ahol a demonstrációt szervezőkön kívül a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint több országgyűlési képviselő is ott volt.

Mint írtuk tegnap írtuk tegnap, újabb feldolgozóval állapodtak meg a gazdák az ipari alma felvásárlási áráról, az Austria Juice Kft. és a Rauch Hungária Kft. egyaránt kilogrammonként nettó 20 forintért veszi át a gyümölcsöt a termelőktől.

A vajai Döhler Kft.-vel történt keddi megállapodás után az Austria Juice bejelentette, hogy csütörtök reggeltől az ipari almát kilogrammonként 20 forintért veszi át, míg a rezisztens fajtákat 22 forintért vásárolja fel a szerződéssel rendelkező termelőktől. A Rauch csütörtöktől szintén 20 forintos nettó árat fizet a léalmáért - jelentette be Bakti János, a demonstráció főszervezője.

A felvásárlók és a termelők megegyezését követően ma megkezdődött az ipari alma beszállítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei feldolgozóüzemekbe.

Az almatermesztők kitartása meghozta az eredményt, hiszen a felvásárlók által korábban meghirdetett, kilogrammonkénti nettó 13 forintos felvásárlási árat az elmúlt három hét tüntetései és a tárgyalásai eredményeként sikerült nettó 20 forintra felemelni - mondta Bakti János, a gazdademonstrációk főszervezője a termelők, a megyei kormányhivatal, az agrárkamara és a térségi országgyűlési képviselők részvételével tartott nyíregyházi sajtótájékoztatón csütörtökön.

Bakti János közölte: a cél egy olyan minimálár kiharcolása volt, amely szezon végéig kitart és ennél kevesebbért ne vásárolják fel a feldolgozók az ipari almát. Az induló árhoz viszonyítva 54 százalékos emelkedést sikerült elérni a felvásárlási árban, ez pedig azt jelenti, hogy - az előrejelzések szerinti 500 ezer tonnás léalma-terméssel számolva - mintegy 3,5 milliárd forint maradt a magyar gazdák zsebében - fogalmazott a főszervező.

A sajtótájékoztató résztvevői egyetértettek abban, hogy az idei "almacsatát" az összefogás segítségével ugyan megnyerték a gazdák, de a léalma és az étkezési alma értékesítése területén számos megoldandó probléma van. Bori Vilmos szerint a legfontosabb feladat a jövő szezontól a hosszú távú termeltetési szerződések kidolgozása és az alma minimális felvásárlási árának meghatározása lesz, de szükség van a betakarításhoz szükséges gépek és eszközök vásárlásának támogatására is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 17 ezer hektáron 4 ezer gazdálkodó termeszt almát, amelynek termesztési és betakarítási munkái mintegy 10 ezer családnak biztosítanak megélhetést - mondta Román István kormánymegbízott a sajtótájékoztatón. A szabolcsi almatermelők azután kezdtek félpályás útlezárásokba és demonstrációkba, hogy az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. augusztus elején kilogrammonként 13 forintra hirdette meg az ipari alma átvételi árát. A gazdák a rendkívül alacsony ár miatt több feldolgozó elé tüntetést szerveztek, azt kérve a felvásárlóktól, hogy legalább 25 forintra emeljék fel a léalma felvásárlási árát.

A mai sajtótájékoztatón bejelentett megállapodások ismeretében kérdés, hogy a mátészalkai székhelyű, magyar magántulajdonban lévő Eszat Első Szatmári Almafeldolgozó Kft. továbbra is makacsul ragaszkodik-e az árpolitikájához, ugyanis ez a cég az egyetlen, aki nem hajlandó a tisztességes árat megfizetni a magyar gazdáknak az ipari almáért. Amennyiben a cég nem változtat az álláspontján, a gazdák folytatják az üzem előtti demonstrációjukat - mondja a MAGOSZ.

- FrissMédia -