AKTUÁLIS
#Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága
#Demokrácia 1x1
Demokrácia 1x1 – középiskolai vetélkedő külhoni magyar diákok részvételével
A Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Demokrácia 1x1 címmel vetélkedőt rendezett külhoni magyar fiatalok részvételével a Megyeháza dísztermében.

A megyei fordulót megelőzte már egy válogató, amikor a diákok saját iskoláikban megírták a tananyagukra alapuló tesztet. A vetélkedőre 159 csapat 636 diákja nevezet. A második fordulóba 60 csapat jutott tovább: felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági, valamint horvátországi diákok mérhették össze tudásukat a demokrácia alapvető kérdésköréből.

A középdöntő utolsó állomásának adott otthont az ország legszebb Megyeházájának díszterme, ahol négy kárpátaljai csapat mintegy 16 diákja vett részt.

Kovács Péter, a Nemzeti Választási Iroda gazdasági elnökhelyettese köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ennyi külhoni magyar diák vesz részt ezen a vetélkedőn.

Dr. Papp Csaba a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Választási Iroda vezetője, aki egyben a házigazda szerepét is betöltötte, köszöntőjében megemlítette a Megyeháza 120 éves történelmének a szellemét majd így folytatta, „ha egy szóban kéne összefoglalni, hogy mi ennek a vetélkedőnek a lényege a felelősséget emelném ki”. Mint fogalmazott: „Az, hogy ebben a témában, mint a választás, választójogból felkészültetek, az azt jelenti, hogy felelősséggel vagytok a jövőtök iránt.”

A verseny célja, hogy a fiatalok átfogó ismereteket szerezzenek a következő témakörökben: demokrácia, emberi jogok, állampolgárság, választási rendszer, nemzetközi intézmények.

A vetélkedő négyfős csapatok között, magyar nyelven zajlik. Egy iskola több csapattal is nevezhetett.A csapat tagjai csak ugyanannak az iskolának a diákjai lehetnek.

A második fordulóban az elméleti tudáson kívül a tanulók gyakorlati tudásukról is számot adtak: voltak a vitakészséget, az érvelést mérő feladatok is. Az utolsó fordulóba a legjobb 11 csapat jut be, ahol egyfajta „örömjáték” keretében bemutatkoznak, bemutatják az általuk felkarolt helyi problémát, és annak megoldását is. Az egyes regionális fordulók legjobb csapatai értékes tárgynyereményekben részesülnek. Az utolsó fordulót 2017. december 14-én tartják majd Budapesten.

A mai forduló eredményei:

1. Humerus - Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium

2. Sztratégoszok - Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium

3. Fantasztikus Négyes - Nagydobronyi Középiskola

4. Wip Team - Nagydobronyi Középiskola


-Frissmédia-