KULTÚRA
Múlt idő
#tengeralattjáró
#Hitler
#2. világháború
#Dánia
Dániánál találták meg Hitler kedvenc tengeralattjáróját
Az U-3523-as menekülés közben süllyedhetett el.

Csaknem 73 év után bukkantak rá a kutatók a németek legmodernebb 2. világháborús tengeralattjáróinak U-3523-as jelű darabjára. A náci Németország büszkeségét 1945 május 6-án süllyesztette el egy brit B24-es Liberator bombázó. Roncsaira most találtak rá Dánia északi partjaitól 10 tengeri mérföldre, az Északi-tengerben – közölte a jütlandi haditengerészeti múzeum igazgatója.

A szakértők azt feltételezik, hogy menekülés közben süllyedt el, miután két nappal a háború vége előtt érte a találat. A tengerfenékbe fúródott jármű fedélzetén 58 főnyi legénység volt. A rakományról még semmit sem tudni, hiszen 123 méter mélyen fekszik. A roncsot a tengerfenék szkennelésekor fedezték fel.

A háború vége után sok olyan teória látott napvilágot, hogy náci vezetők tengeralattjárókon, arannyal és értéktárgyakkal megrakodva menekültek Dél-Amerikába. Ez később beigazolódott: négy év bujkálás után Argentínában fogták el Adolf Eichmann SS-főtisztet, Josef Mengele pedig több dél-amerikai országban, köztük Argentínában is élt a 2. világháború után, majd 1979-ben halt meg Brazíliában. Hitlerről is voltak olyan feltételezések, hogy végül nem lett öngyilkos a bunkerjában. Egy volt CIA-ügynök állítása szerint ő is Dél-Amerikában bujkált, ez a teória azonban megmaradt az összeesküvés-elméletek szintjén.

Gert Normann Andersen, a múzeum főigazgatója szerint az U-3523 nem Dél-Amerika, hanem Norvégia felé tartott, amikor elsüllyedt. Az utolsó üzenet, amit a fedélzetről küldtek még május 5-én, nem említett semmilyen magas rangú tisztet vagy értékes rakományt. A roncs nehéz megközelítése miatt feltehetőleg még sok időt kell várni, hogy kiderüljön: kik és milyen rakománnyal indultak útnak Németországból a második világháború vége előtt két nappal az U-3523-as csúcs-tengeralattjárón.


- FrissMédia -