PUZZLE
Cukiság
Cukiságbomba: zászlósfarkú gerezakölyök született a Nyíregyházi Állatparkban
A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín. Míg az ivarérett egyedek sötét színűek, az újszülött bundája hófehér.

Az apróság szőrzete 2–3 hónap elteltével fokozatosan fog változni és félévesen már ugyanolyan szőrzettel büszkélkedhet majd, mint a felnőtt egyedek: fekete arcát fehér szakáll keretezi, valamint az oldalán és a farkán is meg fog jelenni a névadó fehér szőrdísz.

A főemlősök oldalán végig húzódó tetszetős fehér sörény nem csak impozáns látvány, de a helyváltoztatásában is igen fontos szerepet játszik, hiszen a lombkorona szintjén mozgó állatok kitárt végtagokkal, vízszintes testtel ugranak le a magasból. Az oldalukon lévő, zászlószerű szőrgallér pedig ejtőernyőként csökkenti az esés sebességét.

Feltűnő megjelenésük 100 évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta: fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésére használták, és Európában is nagy volt a kereslet a bundájuk iránt. A hathatós védelmi intézkedéseknek hála, mára állományaik stabilnak mondhatók de napjainkban is veszélyezteti a faj fennmaradását az orvvadászat és az élőhelyek elvesztése.

A Közép-Afrika egyenlítői területein, elsősorban bambusz- és esőerdőkben élő majmok nappali életmódot folytatnak és elsősorban levelekkel táplálkoznak. Ehhez alkalmazkodva a gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez, ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális: sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak.

A Nyíregyházi Állatparkban az Európai Fajmegőrzési Programban él egy tenyészcsapat, mely a két és fél héttel ezelőtt született aprósággal immár 5 tagot számlál.

. FrissMédia -