PUZZLE
Cukiság
#Nyíregyházi Állatpark
#vörös hiúz
Cukiságbomba Nyíregyházán
Nem is egy, hanem kettő. Már a látogatók is megtekinthetik a Nyíregyházi Állatpark vörös hiúzpárját. A Csehországból érkezett állatok a ma élő hiúzfajok legkisebbike, a házi macskánál is mindösszesen kétszer nagyobbak.

A faj alapszíne általában barnásvörös, innen ered a latin és a magyar neve is. A hiúz-féléknél általánosan megfigyelhető, a mellsőnél jóval hosszabb hátsó láb ennél a fajnál a legkevésbé jellemző és a jellegzetes szőrrojt is csupán 3 cm, sőt néha hiányzik.

Ugye, mint két tojás?

Természetes élőhelye Kanada déli részétől, az Amerikai Egyesült Államokon keresztül Mexikóig húzódik és a sivatagokon kívül szinte minden élőhelyen előfordul. Azokat a területeket kedvelik, ahol van takarás, és be tudja cserkészni áldozatát, valamint el tud rejtőzni. Fő vadászmódszere -az elsősorban öt kilogramm körüli zsákmányokra-a lesből támadás.


Territóriumát ürülékkel, vizelettel és karmolásnyomokkal tartja fenn.


A kecses külsejű állatok több indián mitológiában is megjelennek. Egy sóni indián legenda szerint pl. parázs pattant a bundájára, úgy lett foltos, de van olyan törzs, aki a ravaszságát jeleníti meg népi elbeszélésében.