PUZZLE
Cukiság
Cukiságbomba egyenesen Nyíregyházáról a ZooTv-ben
Az apró kis állatok - melyek leginkább mesebeli manókhoz hasonlítanak - 4 és fél hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg a most 2 hetes állatok anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, az idősebb, 1 hónapos állatok már a felnőttek hátán lovagolnak. Az újszülött gyűrűsfarkú makik kék szemmel jönnek a világra, de szemük pár hét után élénksárga színűvé változik.

Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is. A Madagaszkár című animációs filmben is látott állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról - innen a magyar nevük is -, melyet járás közben magasra emelnek.

A Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket - és közeli rokonaikat is -, mivel kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe. Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. A legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritka. Mivel a szaporodási időszak meghatározott és a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz a jelenleg 32 tagú, több kifutóban élő nyíregyházi makicsapat.

Míg nem tudják a vendégek személyesen megtekinteni a Nyíregyházi Állatpark 5000 állatát, addig az ott dolgozók viszik el a park lakóit otthonaikba, természetesen technika segítségével, virtuálisan.

A ZooTv e heti adásában is ők a főszereplők:


- FrissMédia -