Tudomány és Technika
#virtuális
#szakmavilág
#pályaválasztás
Csúcstechnika segít nálunk is a szakmaválasztásban
Október 13-án elindult el a Szakmavilág roadshow épületnyi kamionja, amely most két napra Nyíregyházára érkezett. A kamionban virtuális élmény keretében ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló gyerekek több szakmával. A jövő évi helyszínek között ott van Kisvárda is.

Az első körben november 29-ig tartó program minden egyes állomásán virtuális környezetben a tizenéves diákok számára kifejlesztett tér nyújt segítségét a szakmaválasztáshoz.

A technológia segítségével így minél több szakmát ismerhetnek meg a diákok, a helyszínen pályaválasztási tanácsadók további hasznos információkkal és nyereményekkel is várják a fiatalokat - hangzott el a sajtótájékoztatón.


A roadshow célja – fogalmazta meg Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Iparkamara főtitkára -, hogy megismertessék a fiatalokkal a széleskörű továbbtanulási lehetőségeket és azokat a szakmákat, "amelyek érdeklődési körükhöz közel állhatnak és tehetségesnek bizonyulhatnak bennük."

A program része, hogy a tanácsadók egy rövid prezentációval ismertetik, miért fontos a pályaorientáció, milyen lehetőséget nyújt a pályaválasztás előtt álló diákoknak – fogalmazott a főtitkár - majd kitért arra, hogy a rendhagyó virtuális térben a résztvevők kipróbálhatják azt a szakmát, amit a legizgalmasabbnak tartanak. Az eszköz segítségével beleleshetnek többek között egy autószerelő, női szabó vagy éppen egy építőmunkás dolgos hétköznapjaiba.



A Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese, Pájer Attila elmondta: ahhoz, hogy a tanulók pályaválasztásukkal kapcsolatban, "helyes és megalapozott döntést tudjanak hozni," rendelkezniük kell az egyes szakmák megfelelő ismeretével. Úgy véli, hogy ehhez a rendezvény nagyban hozzájárul.

A virtuális szakmaválasztásra minden résztvevőnek 8 perc áll a rendelkezésére és a folyamatban hoszteszek segítenek. Az aktivitásban résztvevők többek között hátizsákot, fülhallgatót vagy pendrive-ot kapnak ajándékba.

A várakozók pedig a kísérőrendezvény keretében a Nyíregyházi Szakképzési Centrum által nyújtott szakképzésekkel ismerkedhetnek meg játékos formában. egyedi kézműves aktivitásokban kipróbálhatják ki magukat.


A „Szakmavilág" Pályaorientációs Roadshow októberben indult útnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályaválasztást támogató programja keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázati forrásából.


A virtuális „Szakmavilág” hétfőn és kedden 8-tól 16 óráig Nyíregyházán a Continental Aréna parkolójában próbálható ki.


- FrissMédia -