AKTUÁLIS
#kisvárda
#cselló
#Kisvárdai Csellózenekar
#mese
Csellós csodavilág – elképesztő előadás Kisvárdán
Ismét nagyot szóltak a kisvárdai csellisták húrjai, világszínvonalú produkciót élvezhetett a közönség. A zene és műsorszámok is varázslatosak voltak.

A már megszokott, és minden év elején várva várt színvonallal, dupla előadással, nagy lelkesedéssel és rengeteg munkával készültek a Kisvárdai Csellózenekar tagjai. A (pótszékekkel együtt) telt házas közönség pedig úgy érkezett a Művészetek Háza színháztermébe, mint ahogyan Alice érkezett meg csodaországba.

A Seszták Miklós országgyűlési képviselő fővédnöksége alatt zajló koncerten – mely látványában is a mesevilágot tárta elénk impozáns díszleteivel - hazai és külföldi rajzfilm,-és mese klasszikusok keltek életre a csellók húrjain. A legkisebbektől a legnagyobbakig, az általános iskolásoktól kezdve a gimnazistákon, egyetemistákon át a pedagógusként, és már művészként dolgozó zenészeket alkotó kisvárdai hungarikum ebben az évben újdonsággal, a nagy sikerű filmzenés előadások után mesefilmzenékkel kápráztatta el a közönséget.

Büszkék lehetünk csellistáinkra! Azokra a kicsiket és nagyokat magába foglaló, közel negyven fős csapatra, akik lehetetlent és fáradtságot nem ismerve zenélnek azért, hogy közelebb hozzák szívünkbe az igazi zene világát. Azért muzsikálnak, hogy hassanak kicsit a lelkünkre ebben a rohanó, és sokszor személytelennek tűnő világban, hiszen a cselló a lélek legszebb hangszere! Hiszem azt, hogy a Kisvárdai Csellisták Egyesülete olyan városi „kincs”, akiket őriznünk, ápolnunk és megbecsülnünk kell!” - fogalmazott ünnepi beszédében Leleszi Tibor. Kisvárda polgármestere a nagy nyilvánosság előtt, a második előadás elején jelentette be, hogy nem csak szorgalmazni, hanem támogatni is fogja egy önálló CD elkészítését, hogy a világszínvonalon játszó kisvárdai csellisták muzsikája ilyen formában is eljusson mindenkihez.


A zenekar vezetője Agárdi Gáborné - magas szakmai felkészültsége mellett - folyamatosan újítja a repertoárt és egyre magasabbra teszi azt a bizonyos lécet is. Nem csak szakmailag, hanem zeneileg is újítja, formálja a csapatot, akik immáron negyedik éve bizonyították be, hogy a komolyzenét nem kedvelők is élvezhetnek egy cselló-koncertet. Hogy nem kell feltétlenül csak Beethoven vagy Chopin műveit játszani ahhoz, hogy a közönség soraiban ülve akár még dúdoljuk is az éppen hallott zenei művet.

A csellisták profizmusát klasszikus és különleges ütőhangszerek, énekesek és táncosok színesítették.

Pál Benjamin, a budapesti Living Room együttes énekese a Shrek-ből ismert Hallelujah-feldolgozást énekelte, illetve Aladdinként volt csodás duett-partnere a Jázmin hercegnőt énekhangban (és nem mellesleg szépségében is) megformáló Timku Edinának. A Bessenyei György Gimnázium diákja, a kisvárdai DoktoRock Színtársulat énekese a koncerten még a Jégvarázs egyik dalával is elkápráztatta a közönséget. Szalai Melinda lebilincselő énekével Pocahontast formálta meg, míg Novák Áron profin előadott Vuk-dalát óriási vastapssal köszönte meg a közönség.

Hamupipőke - Walt Disney egyik legrégebbi és legjobban ismert klasszikusa – szintén kiváló cselló-muzsika útján szólalt meg a színházteremben, amit a táncosok egy kifejezetten erre az alkalomra elkészített, látványos bécsi keringő koreográfiája tett még emlékezetesebbé. Pláne úgy, hogy maguk a táncosok is mintegy „kuriózumnak” számítanak, hisz ilyen formában ők sem állandó szereplői a színpadnak. Ugyanis Kovács Zsuzsanna moderntánc-pedagógusként, Rézműves Izsák és Galambosi Krisztián pedig társastánc mester-pedagógusként ismertek és elismertek városunkban. Krisztián táncpartnere - Friss Médiás kolléganőnk – a Friss FM rádió műsorvezetője Durucz Gabi volt, aki szintén csak ezen alkalomra húzott ismét tánccipőt.

És ha már Durucz Gabinál tartunk, muszáj megemlítenünk, hogy egyáltalán nem a szokásos módon, bár ugyanolyan lendülettel és a tőle megszokott egyedi stílussal vezette végig (a tánc miatt többször átöltözve) moderátorként a koncertet. Gabi elképesztően látványos, és hozzá teljesen illő jelmezével maga is egy mesebeli szereplőként kalauzolta végig az idei csellókoncert mesevilágába a nézőket.

A Rajzfilmzenék csellóra hangolva nevű koncerten (a korábban említettek mellett) hallhattuk továbbá az „Így neveld a sárkányod”, az „Alice csodaországban”, a „The Flintstones”, „A szépség és a szörnyeteg”, „Szilaj”, „Anasztázia” és az „UP” nagy sikerű mesefilmek betétdalait, főcímzenéit. A magyar blokk stílusosan a TV Maci zenéjével kezdődött és zárult, miközben „A nagy ho-ho horgász”, a „Magyar népmesék”, a „Vuk” és a „Mézga család” dallamait a közönség szinte valamennyi korosztálya ismerte és énekelte.

A Kisvárdai Csellózenekar idei koncertjének művészei (az ütősökkel együtt): Czérna Eszter, Révész Balázs, Molnár Zsófia, Pályka Lotti, Molnár Anna, Tari Gitta Karolina, Molnár Éda, Kormány Csenge, Monostory Sarolt, Máté Beáta Szófia, Spanyol Orsolya, Tari Anna Zsófia, Kelemen Fanni, Bencsik Janka Iringó, Jurás Dorka, Komár Anna Eszter, Komár Lívia, Friderikusz Anna Flóra, Kovács Dominika Regina, Varga József, Szabolcsiné Káplár Csilla, Veczán Emese, Agárdi Mariann, Máté Csaba Csongor, Zagyi Mátyás, Agárdi Gábor, Pethő Gyula, Vajas Benjámin, Friderikusz Péter, Kiss Alexandra, Agárdi Eszter, Agárdi Gáborné.

Ők mindannyian a „nemes kezek együttese”, akik ma már kisvárdai hungarikumnak számítanak és reméljük, hogy egyszer hivatalosan is azzá avatják őket!

Egy baj vagy csak, de az nagyon: kevés volt ez a két előadás belőlük!

- Friss Média -

Fotók: Szabó Sándor

Köszönet a támogatóknak, a koncert sikeréhez szakmai munkájukkal hozzájárulóknak:
Leleszi Tibor polgármester, Sipos Enikő Polgármesteri Kabinet-vezető, Kisvárda Város Önkormányzata, Szalai Csilla, Horváthné Sipos Ágnes, Százvai László, Csontó Ádám, Mudriné Ibolya, Várszínház és Művészetek Háza.