PUZZLE
Életmód
#kezesség
Csapdák - erre vigyázzon, ha kezességet vállal
A pénzintézetek egyes kölcsönügyleteknél a lakossági ügyfelek esetében kezességvállaláshoz is kötik a kölcsön folyósítását. A kezességet vállalók gyakorta nincsenek tisztában azzal, hogy valójában milyen kockázatot vállaltak. Kezességvállalásra rendszerint a hitelfelvevők kérnek meg valakit – mintegy szívességként. Ez biztosítékot jelent a bank számára arra az esetre, ha az adós nem fizetné a hitel. A kezesek általában családtagok, barátok, akiket bizalmi alapon kérnek fel.

Mai jogmagyarázónkban ismételten Sterné dr. Deák Andrea, polgári szakos bíró, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivő ad közérthető válaszokat a kezességgel kapcsolatban felmerülhető kérdésekre.

Milyen fajtái vannak a kezességnek?

A két legismertebb fajtája a sortartó kezesség, illetve a készfizető kezesség. A sortartó kezesség a kedvezőbb, ugyanis ebben az esetben a kezes mindaddig megtagadhatja a teljesítést, ameddig a bank nem igazolja, hogy a követelést megkísérelte behajtani az adóssal szemben, de az nem vezetett eredményre. A készfizető kezest ugyanakkor ez a kifogás nem illeti meg, azaz a készfizető kezesség kockázatosabb vállalást jelent. Vagyis, ha az adós nem fizet, a bank azonnal követelheti a hiteltörlesztés teljesítését a készfizető kezestől.

Melyik a gyakoribb?

A pénzintézetek a hitelek, személyi kölcsönök esetében általában a készfizető kezességhez ragaszkodnak. Sajnos a kezesek jelentős része nem olvassa el a szerződést, és nincs tisztában azzal, hogy a készfizető kezesség elvállalásával – amennyiben az adós bármilyen okból nem fizet – ugyanúgy kell törlesztenie, mintha maga is adós volna, vagyis nem várhatja meg, hogy a hitelező először az adóson kezdje a behajtást.

A kezességvállalásnak mindaddig nincs is nagy jelentősége, amíg az adós szerződésszerűen fizeti a törlesztő részleteket. A gond akkor kezdődik, amikor már hátralékot halmoz fel. Fontos ilyenkor tudni, hogy a kezes csak azért az adósságért felel, amelyre a szerződés aláírásával vállalkozott. Nagyon fontos tehát, hogy mielőtt aláírjuk a kezesi szerződést, amit kötelező írásba foglalni, olvassuk át, ugyanis minden esetben alapos megfontolást igényel egy ilyen szerződés aláírása.

Ha valaki kezességet vállal fontos tudnia azt is, hogy a bank köteles értesíteni a kezest arról, ha az adós nem megfelelően törleszti a hitelt. Ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a bankoktól érkező levélküldeményeket.

Abban az esetben, ha a kezes teljes egészében kifizeti az adóst terhelő tartozást, természetesen követelheti ezen összeg megtérítését az adóstól, ami sokszor pereskedéshez vezet.

Szabadulhat a kezes a fizetési kötelezettség alól?

Igen, például, ha az adós kifizeti a tartozását a bank felé. De akkor is szabadulhat, ha a bank és az adós között megkötött szerződés érvénytelen, illetve, ha a hitelező elengedi az adós a tartozását, akkor a kezesnek sem kell fizetnie.

A kockázatok ellenére a kezességvállalás nagyon elterjedt, noha könnyen tönkre teheti a jó kapcsolatokat, arról nem is beszélve, hogy a kezesnek hosszú évekre nyúló anyagi nehézséget okozhat.