NAGYVILÁG
Belföld
#csaló
#Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
#nyereményjáték
#pénzfeltöltés
Csaló telefonálók - ne dőljenek be nekik!
Az elkövetők jellemzően ismeretlen számról hívó, barátságos hangon bejelentkező telefonálók, akik valamely mobilszolgáltató, vagy nem létező szerencsejáték szervező cég nevében mutatkoznak be, majd arról értesítik a hívott felet, hogy nyereményjátékukon nagyobb összeget nyert. A csaló állítása szerint, a pénzhez jutás feltétele mindössze annyi, hogy egy bankautomatánál az általa megadott kódra (ami valójában egy telefonszám) pénzt kell feltölteni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság azt tanácsolja, ha hasonló telefonhívást kapnak, ne teljesítsék a telefonáló kérését, még akkor sem, ha nagyon meggyőzően hangzik az állítása! Egyetlen mobilszolgáltató és szerencsejáték szervező cég sem hirdet pénzfeltöltős nyereményjátékokat! Amennyiben mégis ilyen hívást kapnak, ne adják ki ismeretleneknek személyes adataikat! Kérjék meg a telefonálót, hogy később hívja vissza Önöket, addig tájékozódhatnak a szolgáltatóknál az aktuális nyereményjátékukról.

A rendőrség tapasztalata alapján, a csalók újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkozhatnak a már említett nyereményre, bajba jutott gyermekükre, unokájukra, hogy csak néhányat említsünk. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai azt kérik, ha ilyen helyzetbe kerülnek, ne teljesítsék a telefonáló kérését, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget.

Bejelentést tehetnek a 112-es központi segélyhívón, vagy a nap 24 órájában elérhető és ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán.