KÉK FÉNY
Cigiért verte agyon - betegség miatt elmaradt az ítélethirdetés
A védőügyvéd betegség miatt nem tudott megjelenni, a bizonyítási eljárás befejezése ezért egy hetet csúszik, így csak a nyomozás soron kihallgatott három tanú vallomását olvasta fel a bíró a mai tárgyalási napon, ahol a vádlottat halált okozó testi sértés miatt vonják felelősségre. Az ügyben ítélethirdetés egy hét múlva várható. A vádlott szabadlábon várja ezt.

A vádlott mindvégig együttműködött a hatóságokkal és beismerte, amit tett. A nyomozás során egyszer sem tagadta a súlyos bántalmazást. Ha a vádirattal egyezően beismerte volna tettét és lemondott volna a tárgyalás jogáról, hat év szabadságvesztést kapott volna. Azonban a bíróság úgy ítélte meg, hogy szükséges lefolytatni a bizonyítási eljárást, mivel a terhelt kijelentéseiben több ellentmondás is volt, amit csak a tárgyalás keretein belül lehet tisztázni. A tárgybéli cselekményért maximálisan kiosztható börtönévek száma nyolc.

A bizonyítási eljárás során orvosszakértőt is igénybe vett a bíróság, végül kiderült, hogy a sértett a bántalmazás következtében - igaz, hónapokkal később -, halt meg.

A megvert 50 éves férfi végig kómában volt, eszméletét egyszer sem nyerte vissza. Így a nyomozás során sem tudták már kihallgatni. A koponyaűri vérzés egyértelműen a bántalmazás következménye volt. Végül a sértett halálát nem ez, hanem tüdőembólia okozta, ami jellemzően a tartós kórházi kezelés egyik lehetséges szövődménye.

A mai tárgyaláson a védő betegsége miatt csak három tanú vallomását olvasta fel a bíró. A tanúk az ügyészség által képviselt vádirati tényállást támasztották alá.

A vádirat szerint a vádlott 2020. július 31-én a délutáni órákban Ópályiból Mátészalka irányába gyalogolt, ahol szembetalálkozott ismerősével. A férfi megszólította a sértettet és dohányt kért tőle. Amikor a sértett elmondta, hogy nincs nála dohány, a vádlott szidalmazni kezdte, majd szóváltás alakult ki közöttük. A vádlott a szóváltást követően hátba rúgta a sértettet, aki emiatt az útmenti földes árokba esett.

Ezután a földön fekvő sértett tarkójára taposott, majd vállainál fogva hanyatt fordította és ököllel többször arcul ütötte és az oldalába is belerúgott. A vádlott megijedt, hogy tettére fény derül, ezért gyalog távozott a helyszínről, azonban megjelent az úton egy rendőrautó, melyet megállított és valótlanul azt állította a rendőröknek, hogy három ismeretlen férfi megverte az árokban fekvő sértettet.

A sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, majd kórházba kerülése után a bántalmazás követeztében fellépő komplikációk miatt meghalt.

A vádlott jelenleg szabadlábon védekezik, ugyanis nemrég szabadult több mint háromhónapos fogva tartásból, amit a tucatnyi szabálysértés miatt kiszabott pénzbírságok meg nem fizetése miatt kellett leülnie.

A bizonyítási eljárás befejezése egy hét múlva várható, akkor az iratismertetés után perbeszédek jönnek, és az utolsó szó jogán elmondottakat követően ítélet is születhet az ügyben.

- FrissMédia -