AKTUÁLIS
Cigándról startolt a jubuleumi Pet Kupa
​A Tiszai PET Kupa történetének egyik felejthetetlen helyszínéről, Cigándról indította útnak következő hosszútávú folyótisztító hajós versenyét a szervező Természetfilm.hu Egyesület.

A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa 12 veterán pethajós csapattal és jelentős kenus különítménnyel kiegészítve vág neki a szokásosnál alacsonyabb vízállású folyónak. A petkalózok ezúttal a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztítják. Közben felelevenítik az elmúlt 10 év kalandos és felejthetetlen emlékeit. A rendezvény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg.

Tokaj közelében, partifecskéket filmezett a Természetfilm.hu Egyesület stábja, amikor először találkoztak a PET-palack áradattal, ahogy a főleg határon túlról érkező szennyezés tonnaszámra önti el a Tiszát. 2013-ban 4 pethajóval rajtolt el az I. PET Kupa flottája, kalandjaikból televíziós filmsorozat készült “Valamit visz a víz” címmel. Azóta sok víz és sok műanyag palack lefolyt a Tiszán, a PET Kupa meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált, filmműhelyükben számos ismeretterjesztő film készült, a petkalózok pedig 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és mellékfolyóit.

A Tisza vízgyűjtő területének öt országában dolgoznak az ismeretterjesztésen, Kárpátalján, a probléma forrásánál pedig jó példákkal járnak élen a hulladékgyűjtésben és feldolgozásban résztvevő kárpátaljai partnereik bevonásával.

A jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupa július 29-én a pethajók építésével veszi kezdetét, majd július 31-től augusztus 6-ig, hét napon keresztül, - szárazföldi programokkal színesített pihenőnap beiktatásával -, Cigánd/Dombrád és Tiszadada között tisztítják a folyót és árterét a petkalózok.