PUZZLE
Champing: az új turisztikai trend, amivel megmentik a kis templomokat Angliában
Van, ahol reggelit is lehet igényelni a templomban eltöltött éjszaka után, máshol akár a templomkertben is lehet sátorozni.

Gondolt már rá, hogy kipróbálná, milyen egy templomban éjszakázni? Orgonaszóra ébredni, miközben a rózsaablakokon keresztül szűrődnek be az első fénysugarak? Talán elsőre furcsán hangzik, de már turisztikai trend is van, ami kifejezetten a templomok szálláskiadására fókuszál. Ez a champing! A camping, és annak kényelmesebb változata, a glamping templomos verziójában Anglia gyönyörű templomainak falai között tölthetnek el a vállalkozó szelleműek egy-egy éjszakát. Ehhez biztosítják a matracot, ágyakat, sőt, van, ahol bőséges reggelit is felszolgálnak!


A kezdeményezést a Church Conservation Trust indította el, még 2016-ban, mostanra pedig annyira beindult, hogy az Egyesült Királyság 19 templomában elérhető. Angliában a keresztény lakosság csökkenőben van, mivel egyre többen vallják magukat vallás nélkülinek. Így a templomok felújítására is új módszereket kellett találniuk, a turizmusba való bekapcsolódással pedig úgy látszik, sikeresen veszik a kihívásokat, hiszen minden bevétel a templomok fenntartására megy szerte az országban.


Sokan azért is választják ezt az opciót, mert a többi szálláshelyhez képest jóval gazdaságosabb: felnőttenként éjszakánkét 49 fontot, gyermekenként 25 fontot kell fizetni, két év alatt pedig semmit. A négylábúakat is szívesen látják a templomokban, ami szintén plusz szempont sok családnak. A mai rohanó világban igazán egyedi élményt adhat a templom nyugalma, hiszen sokszor a mobiltelefonoknak nincs térerő, a történelmi épületek egy részében villany sincs bevezetve. Egyúttal felfedezhetik a relikviákat, az építészet csodáit, a templomkertben pedig akár sátorozni is lehet, amit sokan ki is használnak.


A legfrissebb, 2021-es népszámlálási adatok azt mutatják, hogy Angliában és Walesben 2021-ben több mint 5,72 millióval, azaz 17 százalékkal kevesebb keresztény volt az egy évtizeddel korábbihoz képest, és több mint nyolcmillióval, 57 százalékkal többen vallották, hogy semmilyen valláshoz nem tartoznak. A templomi táborozás mindenki számára nyitva áll, legyen az világi, keresztény vagy bármilyen vallású. Az év hat hónapjában, márciustól kezdődően várják a vendégeket Anglia templomjaiban. A program 2016-os elindítása óta több ezren szálltak így meg, a trendnek pedig újabb követői vannak, hiszen már Hollandiában és Németországban is vannak templomok, ahol a champing felé nyitottak.

Fotók: Facebook / Champing