KÉK FÉNY
#böllér
#böllérverseny
#disznótoros
#tájékoztatás
#közlemény
#rendőrség
Cáfolják, hogy élve perzselték volna a disznót
A nagy sikerrel megtartott XXI. Nemzetközi Böllérverseny és V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál szervezői reagáltak a 2023. 03.04-i nyíregyházi rendezvénnyel kapcsolatos híresztelésekre. A rendőrség is eljárást folytat az ügyben.

2023.03.24-én - közel három héttel a 2023. március 4-én, Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban megtartott XXI. Nemzetközi Böllérverseny és V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál kapcsán - több félrevezető hír, illetve aggodalmat keltő információ jelent meg egyes sajtóorgánumokban, illetve a közösségi médiában. A főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület így reagált:

Csakúgy, mint az eddigi 20 nemzetközi böllérversenyünkön, 2023. március 4-én is a húsfeldolgozás teljes folyamata (beleértve a szúrást is) az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. A jelenlévő mind a 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását. A rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt, – kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s a kivéreztetés folyamatára - és mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált.
Ezért minden olyan álhírt, ami a több mint két évtizedes múlttal rendelkező böllérversenyünk kapcsán felmerül, s rossz hírünket kelti, határozottan elutasítunk.
A hamis állításokat közlő sajtóorgánumok ellen jogi lépéseket teszünk.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei rendőrség az ügyről közölte: Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűntető eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. A nyomozás érdekeire tekintettel jelenleg bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni.