KULTÚRA
Fesztivál
#Nagykálló
#Harangod
#Téka tábor
#népzene
#néptánc
Bürkös-nap is lesz az idei Téka táborban Nagykálló-Harangodon
A néptáncok mellett a húszéves fennállását ünneplő Bürkös zenekar lesz a középpontban a szombaton kezdődő 34. Téka Népművészeti Táborban Nagykálló-Harangodon.

Magyarország legnagyobb hagyományőrző táborában a látogatók egy helyen ismerhetik meg és sajátíthatják el a néptáncot, a népzenét, a kézművességet és meríthetnek az autentikus népi kultúrából.

A szervezők tájékoztatása szerint az idei rendezvényen négyféle - szeghalmi, haranglábi román, marossár-pataki és bukovinai - néptánc lépéseit sajátíthatják el a résztvevők az ország elismert néptáncpedagógusai segítségével. A július 28-ig tartó tábor valamennyi napján lesz tánctanítás, amelybe az "aprókat" és a kicsit nagyobb gyerekeket is bevonják majd. Aki csak a hangulat kedvéért látogatna el a nyírségi kisváros határába, azoknak esténként táncházat szerveznek a bálgazdák.

A hajnalig tartó táncházakban a Bürkös, a Juhász és a Zöldsátor zenekarok húzzák a talpalávalót. A Nagykállóban 1998-ban alakult Bürkös zenekar húszéves jubileumának tiszteletére július 25-én egy önálló Bürkös-napot is szerveznek, amelyen kiállítás mutatja be az együttes történetét, eddig kapott díjait és elismeréseit. A napközbeni "ínyenc" táncoktatás után este a Bürkös ad koncertet a tábor lakóinak, a napot pedig vigadalom zárja majd.

A programsorozat ideje alatt lesz agyagozás, bőrművesség, csuhézás, fafaragás, gyékényezés, gyöngyfűzés, kemencézés, de megtanulható lesz a beregi keresztszemes hímzés, a kovácsmesterség, a nemezelés, a szövés, a vályogvetés és a vesszőfonás minden fortélya. A táborzáró napon a résztvevők és a táncmesterek adnak műsort, este a közös tábortűzzel ér véget az idei Téka Nagykállóban.

Fotó: FrissMédia/archívum