KULTÚRA
Gasztro
Buda legmenőbb helyén mutatkozik be a szatmári töltött káposzta
Péntektől, december 17-től indul a Magyar Ízek Utcája adventi kiadásban a Millenáris Parkban. Feltankolhatunk, kóstolhatunk és családi programokon vehetünk részt. Csak töltött káposztából több mint egy tucat fajtát vonultatnak fel, köztük a szatmári verziót is.

A fókuszban ugyanaz lesz, mint a legtöbb magyar karácsonyi asztalon – hal és töltöttkáposzta. Az utóbbiból a 17. századi recept alapján készült töltött káposzta mellett meg lehet kóstolni például a szatmári töltött káposztát kukoricatörekkel, az erdélyi csomboros és a bogyiszlói töltött káposztát vagy a kolbászos szalonnás töltött káposztát Turáról.

Aztán a cigánykáposztát vaddisznóhússal, a malacból készülő karcagi káposztás húst, de lesz vegán változat is, padlizsánnal, cukkínivel, vörösbabbal - adja hírül a mybuda.hu.

A vásárban ott lesznek Magyarország idei győztes bejglijei is, diós, mákos és ínyenc változatban. Az utóbbi a szarvasi Ildikó Cukrászdában készült és Advent Gyöngye a neve. A töltelékbe mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.

- FrissMédia -