AKTUÁLIS
#tűzijáték
#ellenőrzés
#pirotechnika
Búcsúztassuk biztonságosan az óévet
Mától lehet pirotechnikai termékeket árusítani. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében harmincnégy árusítóhelyen vásárolhatóak meg a szilveszterre szánt tűzijátékok és egyéb pirotechnikai termékek. December 28. és 31. között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szakemberei a helyszínen is ellenőrzik a tűzijátékok árusító helyeit. Évente a megyénkben több mint harminc ellenőrzés történik.

Az ellenőrzés során a hatósági szakemberek vizsgálják, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az értékesítő helyen meg vannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve azt is, hogy van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz és robbanásveszélyes anyagokat, továbbá hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal. Mindezek mellett azt is megnézik, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető-e. Szinte minden évben előfordul, hogy szilveszter éjjel olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de előfordul az is, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be, tüzet okozva. Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan több mint százhúsz tűzoltó áll készenlétben a megyében, 35 járművel.

Ahhoz, hogy az év utolsó napján szórakozásunkat semmi ne rontsa el, érdemes az alábbi szabályokat betartani.

Csak december 28. és 31. között vásároljunk szilveszteri tűzijátékot és azokat mindig legális árusítóhelyen vásároljuk meg.

A piacon, aluljáróban, vagy csomagtartóból vásárolt termékek nem felelnek meg a hazai előírásoknak, kerüljük ezeket. Ha valaki tűzijátékot szeretne vásárolni, ne úgy próbáljon spórolni, hogy bizonytalan eredetű terméket vesz. Egy gagyi tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb.

A pirotechnikai eszközöket ne tároljuk együtt tűzveszélyes anyagokkal.

A gyerekek elől zárjuk el ezeket a termékeket.

Nem szabad a pirotechnikai termékeket tetőtérben és alagsorban, pincében tárolni.

Úgy kell tárolni őket, hogy károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől védve legyenek.

Átnedvesedett, majd kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket soha ne működtessünk.

Azokat, amelyeknél szagképződés, melegedés észlelhető, a többi pirotechnikai terméktől azonnal különítsük el, azokat ne használjuk fel.

A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad.

Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, ha a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.

Minden terméken van használati utasítás. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani.

Ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre a tűzijátékot.

Úgy helyezzük el őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.

Erős szélben ne használjuk fel őket.

A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!

Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.

A telepeket sík talajra helyezzük.

A visszahulló, vagy elhasznált tűzijátékokat ne azonnal dobjuk ki a szemetesbe. Várjuk meg míg kihűlnek!

Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem. Fokozottan figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket. Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.