KÉK FÉNY
Brutális barátnőverő - Ítélethirdetés helyett újabb szakértőket kértek Nyíregyházán
​Bár ma már ítéletet hirdethettek volna a Nyíregyházi Törvényszéken, dr. Gunyecz Zoltán bíró szerint azonban a sértett beadványa indokolttá tette, hogy újabb szakértők véleményét hallgassák meg az ügyben. A kérdés az, hogy a sértett a bántalmazás következtében maradandó egészségkárosodást szenvedett-e.

A bestiális bántalmazás 2020. január 25-én az esti órákban, egy nyíregyházi lakásban történt. A sértett és a vádlott nagyobb mennyiségű pálinkát fogyasztott, és korábbi sérelmeik miatt veszekedni kezdtek. A vádlott külföldön börtönben volt, mivel egy ottani pénzbírságot nem fizetett meg. Bár a nőnek volt pénze, a külföldön raboskodó férfit „nem váltotta ki”

A veszekedés során a vádlott magához vett egy kalapácsot és azzal több alkalommal megütötte élettársa lábát. Ököllel többször lesújtott, majd különböző tárgyakkal (késsel, harapófogóval) bántalmazta a sértettet. A bántalmazás feltehetőleg több órán át tartott, míg végül a férfi észhez tért és hívta a hatóságokat. A nő a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. A legsúlyosabb sérülése az volt, amikor egy szúrás által a hasürege megnyílt és a szúrás roncsolta a májat is.

A vádlott tagadja, hogy meg akarta volna ölni az élettársát. Azt mondja, a szúrás nem oda, hanem a karja felé irányult, csak a takaró miatt lecsúszott. Az orvosszakértő tételesen cáfolta a vádlott állításait.

A nyomozás során készült orvosszakértői vélemény azzal zárult akkor, hogy egy év után lehet véleményt alkotni arról, a sértett szenvedett-e maradandó, illetve súlyos egészségkárosodást. A bíróságnak ítélethozatal előtt három kérdésre kell választ kapnia. Egyre már kapott - nevezetesen arra, hogy a bél 10 centis eltávolítása maradandó és egyben súlyos egészségkárosodással járt-e. A válasz egyértelműen igen – jelentette ki az orvosszakértő. A nőnek a bántalmazás során eltört a sípcsontja, ami a csavarok meglazulása miatt nem úgy gyógyult, ahogy az elvárható lett volna. Alapesetben egy ilyen sérülésnél nem marad vissza semmilyen maradandó egészségkárosodás. Azonban a sértett elmondása szerint maradandó sérülés keletkezett a lábában is. Ezt végül orvosszakértő fogja alátámasztani vagy elvetni.

A súlyosan bántalmazott sértettnél állítása szerint poszttraumás stresszszindróma alakult ki. Ilyenre azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Ha a fenti eseményeket követő egy hónapon belül jelentkeznek az érintettnél pszichés tünetek, akkor akut stresszhatásról beszélünk. Ha azonban ennél később jelentkeznek vagy tovább tartanak, akkor már az úgynevezett poszttraumás stresszszindrómával állunk szemben. Ennek megállapítása is szakember kompetenciájába tartozik.

Az ítélet szempontjából minősítő körülményként nincs jelentősége, csak és kizárólag a büntetés mértékét befolyásolhatja a szakértői vélemény. Az ügyben egyébként mértékes indítványként az ügyész hét évet kért. Bár ezt a vádlott elfogadta, a bíró nem adta áldását a vádirattal egyező beismerő vallomásra, így az ügy tárgyalásba fordult át.

A vád csak azért nem emberölés kísérlete, mivel a vádlott, miután felismertette tettét, azonnal hívta a hatóságokat. Az ügy 2022 februárjában zárul ítélethirdetéssel.

- FrissMédia -