Tudomány és Technika
#Norvégia
#régészek
Bronzkori cipő és 1300 éves síléc - régészet a hó alatt
Bronzkori cipőre és több, ezer évnél is régebbi használati tárgyra bukkantak a régészek Norvégiában, a vikingek egykori "Felső Földjén". Ahol 6.000 éves nyílhegyeket is találtak.

Több mint 2.000, fából, textilből, bőrből és más természetes anyagokból készült használati tárgyat találtak norvég régészek az északi ország Oppland megyéjében. Az eszközök a hegyekben, a hó elolvadása után kerültek elő. A leletek között volt egy 1.300 éves síléc is, valamint egy bronzkori cipő és számtalan olyan tárgy, amiket norvég vadászok használhattak a viking kor idején és az azt megelőző évszázadokban. Ezek korát radiokarbonos kormeghatározással állapították meg a kutatók.

A 8. és 10. század időszakából kiemelten sok tárgy került elő a hó alól, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy a népesség akkor gyorsan nőtt, a kereskedelem pedig felélénkült. A különböző eszközök számából azt feltételezik, hogy amikor a mezőgazdasági termelés kudarcot vallott, megnőtt a kereslet a hegyekben előállított termékek és a rénszarvashús iránt, melynek vadászati technológiájáról szintén értékes információkat mondanak el a különböző csapdák.

- FrissMédia -