AKTUÁLIS
Botrány a nyíregyházi Roma Kisebbségi Önkormányzatnál
Csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás. Csak néhány tétel a 2019 októberi feljelentésből, amit az újonnan felálló kisebbségi önkormányzat alelnöke, Glonczi László tett a rendőrségen. Állítása szerint az elmúlt öt évben bűncselekmények tucatjai történhettek a kisebbségi önkormányzatnál.

A nyíregyházi Roma Kisebbségi Önkormányzat a 2019 októberi helyhatósági választások eredményeként új tagokkal állt fel. A kilenc évig elnöklő Csorba Miklósné a régi testületből egyedül, ötödikként jutott be az öt tagú önkormányzatba, elnöki megbízatása megszűnt - helyébe Balogh Artúrt választották. Az új testület munkáját a pozíciók körüli viták miatt már az elején konfliktusok terhelték.

A többségben lévő tagok Kiss Máriónak azt rótták fel, hogy a megbeszéltekkel ellentétben szövetséget kötött Csorbánéval. Ez volt az ok, hogy Kiss helyett Glonczi Lászlót választották alelnöknek. Kiss ezt sérelmezte, tagadva bármilyen szövetséget a volt elnök asszonnyal. A feloldhatatlan konfliktus vége, hogy a második legtöbb szavazatot kapott Kiss lemondott mandátumáról, helyére a választáson hatodik helyen végző Teremi László Sándorné ült be.

A választásokat követően az addig harmonikusnak mondható viszony a nyíregyházi önkormányzattal gyökeresen megváltozott, feszültté, ellenségessé vált. Ez végső soron az érdekvédelem rovására véget nem érő háborúba torkollott, ami ma oda fajult, hogy azonnali hatállyal fel akarták mondani az együttműködési megállapodását Nyíregyháza önkormányzatával.

De ez a kezdeményezés hamvába halt, ugyanis az elnök, Balogh Artúr és testvére - aki szintén a testület tagja-, nem támogatta az indítványt. Így azt sem támogatták, hogy a 2018-19-es kisebbségi önkormányzati határozatokat, döntéseket hatályon kívül helyezzék - legalább a rendőrségi vizsgálat végéig. Az előterjesztést megszavazók úgy vélik, minden lehetősége meg lett volna a testületnek, hogy végre a sarkára álljon.

Átláthatatlan örökség, káosz, ami maradt – állítja Glonczi László alelnök, aki meglehetősen vehemensen sorolja az általa bűncselekményeknek vélt ügyeket. Állításait egy közel 20 perces hangfelvétellel támasztja alá arról a beszélgetésről, ami közte és a régi testület egyik tagja, „A” közt zajlott 2019 decemberében.

- A.: Most bajban vagyunk.

- G.: Miért?

- A.: Tényleg nem vettünk részt semmiben.

- G.: Viszont a jegyzőkönyvekben az szerepel, hogy ott voltatok.

- A.: Akkor nagyon nagy bajban vagyunk.

- R.: T. azt mondta, ha azt fogom vallani, hogy nem vettem részt semmiben, akkor bukik mindenki. Elvileg az önkormányzattól is jelen volt egy ember, de ebből semmi nem igaz.

- (…)

- A.: T. azt kérte tőlem, hogy hazudjak, mondjam azt, hogy a kampány miatt haragudtam rá, azért állítottam azt, hogy nem voltak testületi ülések. Egy sem. De én nem tudok hazudni.

- G.: De akkor még sehol sem volt a kampány!

- A.: Rendesen le volt fehéredve T., amikor megtudta, hogy feljelenteted.

- G.: Miért, mire számított kilenc év után?

- A.: Milliókról döntött T. egyedül, láttam a papírokat. T. egyedül döntött mindenről. Mi csak papíron voltunk jelen, valójában soha nem voltunk ott. Én nem akarok börtönbe menni.

A volt tag, A. 20 percen keresztül sorolja az újnak, hogy az elmúlt években egyetlen egy kisebbségi önkormányzati ülésen nem volt jelen, de nem csak ő, hanem képviselő társai sem. Ezzel szemben a portálunk birtokába került jegyzőkönyvek homokegyenest mást igazolnak: a testület - benne „R.” - minden alkalommal teljes létszámban ülésezett, döntéseket hoztak, esetenként milliós összegekről. Támogatói nyilatkozatokhoz adták a nevüket, projektekben, nem egy esetben uniós pályázatokban vettek részt a testület felhatalmazásai, határozatai alapján.

Glonczi állítását látszik erősíteni, hogy a fiktívnek látszó ülésekkel kapcsolatban meghívókat, előterjesztéseket és határozati javaslatokat, jelenléti íveket sem láttak soha a tagok. Legalábbis erre vonatkozó dokumentumokat nem tudtak nekünk mutatni, pedig a kisebbségi önkormányzatra ugyan azok a törvények vonatkoznak, mint a nagy önkormányzatokra.

Abból az analógiából kiindulva, hogy a jegyzőkönyvek fiktívek, érdekes eredményt hozhat az írásszakértői vélemény is, amely kimondja: a jegyzőkönyv-hitelesítő aláírása valóban az egyik testületi tagtól, Tomek Sándortól származik-e, aki egyébként szintén úgy nyilatkozott „R.”-nek, hogy egyetlen egy ülésen nem vett részt.

Évi 4 milliós költségvetés

Glonczi azt is állítja,hogy a kisebbségi önkormányzatnak nincs vagyona, legalábbis a leltár és az átadás-átvételi jegyzőkönyv szerint. Ami volt, jellemzően technikai eszközök: számítógépek, laptop mobiltelefonok selejtezésre kerültek egy 2019 áprilisi testületi ülésen, amiről a jegyzőkönyv szerint szintén egyhangúlag döntött a testület.

Amit meg nem selejteztek le, az nincs meg. Így, noha a szolgáltató szerint a Roma Kisebbségi Önkormányzat tulajdonában van egy-egy Samsung S9, A8, J5 és egy Huawei Y9 mobiltelefon, azokat használni nem tudják.

Glonczi a rendőrségen 2019 októberében tett feljelentést. Az ügyet elfogultság miatt a Tiszavasvári Rendőr-kapitányságra helyezték át, ahol már több tanút kihallgattak, de gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.

Mint írtuk a cikk elején, ma rendkívüli testületi ülésen a Roma Kisebbségi Önkormányzat majdnem felmondta az együttműködési megállapodást Nyíregyháza Önkormányzatával és a 2018-19-es határozataikat, döntéseiket hatályon kívül akarták helyezni a vélhetően törvénytelen döntésmechanizmus miatt.

Ezek a barátinak nem mondható lépések - amennyiben sikerrel járnak -, olyan programokat is érinthetnek, mint amelyek például méltóbb lakhatási körülményeket biztosítanak a Keleti lakótelepen élőknek egy uniós projekt keretében. A Huszártelepi, felújított, komfortos, szociális bérlakásokban az első ütemben 15 család kap lehetőséget, majd később újabb ötven. Egy szintén uniós finanszírozású programmal kiegészülve a felzárkóztatást több síkon is segítik, mint például oktatással, tanácsadással, a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségeinek javításával, az „otthon, munka, tanulás” hármas egysége alapján.

- FrissMédia -