PUZZLE
Életmód
#citrom
#egészség
#téli trendek
#közérzet
#derűs
Borús hangulat ellen ez segíthet: a természetes megoldás
A téli, sokszor napokig, akár hetekig tartó fénytelen napok az ember lelkét is megülik. Van azért természetes megoldás!

Igaz, nyáron minden könnyebb. De még tavasszal is. És az ősz, ha hosszan elnyúlik, annyi csodát tud rejteni, hogy az ember el is feledkezik arról, hogy nem sokára a tél is bekopogtat. A fénytelen, sokszor szürke tél. Amikor reggel hétkor sötétben indulunk el és mire újra kiérünk az utcára, már megint sötét van. Bármilyen furcsán is hangzik, ilyenkor a szabadban végzett fizikai aktivitás (függetlenül az időtől) igazán jót tud tenni. Egy kiadós séta este, kora reggeli kocogás más mederbe tereli az ember gondolatait is, nem beszélve arról, hogy jót tesz a testnek.
Persze akadnak olyan napok, amikor nincs orvosság. Mert ugyan kinek jutna eszébe szakadó esőben és szélben sétálgatni például? Ilyenkor nem árt, ha némi hangulatjavításról gondoskodunk. A legegyszerűbb és legtermészetesebb módon – gyógynövényekkel

A jó orbáncfű és a kellemes borsmenta
Az orbáncfű a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Közérzet javító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Antidepresszáns hatását kísérletekkel is igazolták, így az sem véletlen, hogy Németországban például stresszoldóként írja fel az orvos. Alvászavarok esetén is ajánlott a belőle készített te. Naponta ihatunk belőle 3×2 dl teát, de fogyasztás fényérzékenységet okozhat, így ilyenkor nyugodtan hagyjuk ki például a szoláriumot.

A borsmenta jellegzetes aromájú fűszernövény, ízét szinte mindenki ismeri, elég ha csak a fogkrémekre és a rágógumikra gondolunk. De régóta használják gyógyításra és az aromaterápiában is. Idegi eredetű tüneteknél, feszült állapotban, stresszoldásként érdemes naponta két alkalommal 2dl borsmenta teát meginni. Hűsítő és nyugtató hatása van, jelentős C-vitamint, mangánt és rezet tartalmaz, emellett olyan vegyületeket, melyeknek antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes, vírusölő és görcsoldó hatásai is vannak. Emésztési zavarok esetén is ajánlott a fogyasztása.

-Friss Média-

Forrás:hirado.hu