AKTUÁLIS
Boldog születésnapot, Demecser!
Húsz éve, 2001. október negyedikén, megyénkben sorban a huszadik, országosan a 250. városi rangot adták át Demecsernek. Akkor az ország valaha működött legfiatalabb kormányának a legfiatalabb pénzügyminisztere, Varga Mihály adta át jelképesen a rangot, s a címet jelképező kulcsot.

Az akkori ünnepségen a Magyar Köztársaság kormányának nevében, Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte a helybelieket, majd átadta a városi címet jelentő okiratot Demecser város polgármesterének, Fáky Lászlónak. Az ifjú város jelképes kulcsát a város első emberének Kara Pál, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára adta át, aki beszédében a kulcsról, mint jelképről a többi között azt mondta: a kulcs jelképezi a zártságot, vagyis azt, hogy a város vigyáz a szellemi és anyagi értékekre. Ugyanakkor a kulcs jelzi a fejlődésre fogékony nyitottságot is. Fáky László beszédében azt is mondta, hogy a várossá válás nem ért véget az avatás napjával, sok még a tennivaló.

Az ifjú város első újszülöttje, Lengyel Laura volt, az első ifjú házaspár, Mártha Andrea és Fazekas László, a legidősebb polgár, az akkor 103. éves, özvegy Járdán Jánosné volt. Az azóta eltelt 20 év alatt sokat fejlődött Demecser, a fiatal város felnőttkorára igazi, hamisíthatatlan polgári kisvárossá nőtte ki magát.

20 évvel később a születésnapi rendezvényt ugyanott tartották, mint a városavató ünnepséget. A vendégeket a város független polgármestere, Rátkai Sándor köszöntötte. A születésnapi rendezvényen több település polgármestere, hivatal- és intézményvezetők, valamint a térség országgyűlési képviselője és dr. Seszták Miklós kormánybiztos is részt vett.

Reggel a helyi fúvósok ébresztették a 20 éves város lakóit, majd kezdetét vette a főzőverseny, amelyre rekord számban neveztek a helyi civil és baráti társaságok. A színpadi produkciók sorát a közel egy órás Demecseri Pendelyes Néptáncegyüttes fergeteges műsora nyitotta sztárvendégekkel fűszerezve. Igazi különlegeségnek számított, hogy elfogadta a meghívást Andóné Kujbus Nóra-Balogh Patrik Különdíjas szólista pár, akik Nagyecsedről érkeztek.

Dáridó 20 éve és most is

A pendelyeseket DJ Szatmári és DJ Petrényi követte. NEMAZALÁNY x SOFI is színpadra léphettek. Majd gyors műfajváltás következett és így ismét egy helyi színvonalas, értékőrző banda, a Demecseri Fúvószenekar rezesei arattak osztatlan sikert. Őket követte Kalyi Jag magyar roma népzenei együttes. A csoportot Budapesten alapították, Szatmár megyéből származó roma zenészek. A zenekar gyökerei a Táncház mozgalomban voltak. 1979-ben a Népművészet Fiatal Mestereinek nevezték el. őket, az első albumuk 1987-ben jelent meg. Az est hátralévő részében Herceg, Csordás Tibi, majd Opitz Barbi szórakoztatta a városlakókat.

2001 októberében a városavató ünnepség műsorában közreműködött Hegedűs D. Géza Jászai-díjas, érdemes művész, a Mandala dalszínház, valamint a Váry Emil Gimnázium és a Kossuth Lajos Általános Iskola diáksága. Este a sportpályán folytatódott a program, ahol Lajcsinak és sztárvendégeinek tapsolhattak a helybeliek. A Dáridóban Lajcsi mellett fellépett a Romantic együttes, Fekete Johny és az In Flagranti együttes. Az ifjú város lakossága tűzijátékban is gyönyörködhetett, majd a főtéren megrendezett bálon bizonyíthatták a demecseriek, hogy a táncoláshoz is értenek. A bizonyítás olyan jól sikerült, hogy hajnal kettőig tartott a mulatság.

A fiatal várost 1998–2003: Fáky László, 2003-2014-ig Kiss Gyula, 2014-től 2019-ig, Váradi László vezette. 2019-től napjainkig Rátkai Sándor irányítása alatt áll a város.