KULTÚRA
#kiállítás
#törvényszék
Bíróságtörténeti kiállítás a Nyíregyházi Törvényszéken
Nagy érdeklődés övezte kedden a Nyíregyházi Törvényszék dísztermében megrendezett Bíróságtörténeti tárlat megnyitóját.

A kiállítást és az azt követő rendezvényt az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett „Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás” pályázat keretében szervezték. Megnyitó beszédében a törvényszék elnöke, dr. Nyakó Zsuzsanna nagyra értékelte a bíróság gazdag és tiszteletreméltó múltjának felidézését, amire dr. Janthó Lászlónak, a megyei bíróság egykori tanácsvezető bírájának pályafutása nagyszerű lehetőséget adott.

A mintegy 200 fős hallgatóság az egykori bíró unokája, dr. Dezső Bálint prezentációval színesített előadását hallva bepillantást nyert a bíróság történetébe. Az elismert és köztiszteletben álló bíró életútja jelentősen befolyásolta a bíróság fejlődését, s példaképül szolgált a fiatal bírák számára.

Dr. Janthó László 1939-ben a Debreceni Törvényhatóságon kezdte pályáját, majd a Bicskei Királyi Járásbíróságon, a Székesfehérvári Királyi Törvényszéken dolgozott fogalmazói, titkári beosztásokban. Bírói kinevezést 1944-ben kapott a Nagybányai Királyi Járásbíróságon. Katonai frontszolgálatát és hadi sérülését követően a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatta munkásságát, majd a Nyíregyházi Megyei Bíróságon nyert polgári ügyszakos tanácsvezető bírói kinevezést. 1981-ben történt nyugdíjba vonulásáig 36 éven keresztül ítélkezett Nyíregyházán.

Az általa megőrzött személyes iratok, tárgyak, okiratok képezik a kiállítás anyagát a törvényszék II. emeletén, felidézve a korabeli bíróság életét.

A jogászi életpályához és bírói tevékenységhez kapcsolódó iratok, jogi szakkönyvek és kortörténeti dokumentumok június 15-ig tekinthetők meg a törvényszéken.