AKTUÁLIS
#Biri
#Idősbarát Önkormányzat
#Idősekért díj
Biri, az Idősbarát önkormányzat - videó
Egy nemzet akkor lehet erős, ha a társadalom minden korcsoportjára odafigyel – mondta az emberi erőforrások minisztere, amikor átadták az Idősbarát Önkormányzat és az Idősekért díjakat Budapesten. Ebben az évben öt város mellett, egy szabolcsi település, Biri is kiérdemelte ezt a különleges díjat.

Kásler Miklós, az átadást követően úgy fogalmazott, a nemzet jövőjét a fiatalok, a következő generációk jelentik, de “a jövő az idők méhében fogant meg”.

A fiatalokat fel kell készíteni a jövőre, és ebben az idősek pótolhatatlanok. A nemzetnek oda kell figyelnie az idősebb emberek bölcs és megfontolt iránymutatására. Ez nemcsak kötelesség, hanem – a történelem tanulsága szerint – sokszor a túlélés záloga is.

Biri élen jár ebben, hiszen a település kiemelt feladatának tekinti az idősek megbecsülését. Az idősek egész életüket a nemzet fenntartására tették fel, példát mutattak kitartásból, szorgalomból, szeretetből tiszteletből, alázatból és tovább örökítik a nemzeti identitást.

Több generáció tud együtt élni békében

Az 1 800 lelkes Biri község polgármestere, Almási Katalin elmondta, hogy a település 2009-óta minden évben pályázott a díjra, munkájuk 2018-ra hozott eredményt, hiszen Cegléd, Győr, Hajdúnánás, Szarvas és Székesfehérvár önkormányzatával együtt, Biri is kiérdemelte az Idősbarát Önkormányzat díjat. Almási azt is elmondta, hogy sajnos a településük lakossága egyre jobban öregszik, így egyre kiemeltebb feladatuk az idősek segítése.

A helyi diákokkal közösen.

Nagyon sok az idős egyedül élő nő, akiknek a családja, unokái messzebb élnek, így az iskolával közösen szervezett kulturális és egyéb programok alkalmával a nagymamák „unokázni” is tudnak. Almási még elmondja, hogy nagyon fontos, hogy az idősek érezzék a törődést, s érezzék azt, hogy fontosak a társadalom számára. A polgármester úgy véli, hogy Biri mindezt nyújtani tudja időseiknek, majd buszkén megjegyzi: Biri 5 nagyváros mellett egyedüli kisközségként kapta meg ezt a magas elismerést. A díjjal egymillió forint jutalom is jár, amit természetesen további időseknek szóló programok szervezésre fordítanak.

Kölcsönösen tanítjuk egymást

A település legfiatalabb önkormányzati képviselője, Szálku István úgy véli, hogy az önkormányzat azért érdemelte ki a díjat, mert a fiatalokkal közösen, több generációt bevonva szerveznek közösségi programokat. Korábban természetes volt, hogy az idősebbeknek van több tapasztalata, a technológia azonban “elszáguldott mellettük”, és a fiatalok már jobban értenek a technikai eszközökhöz, így kölcsönösen tanulnak egymástól.

Az egykori birkózó

A 75 éves Kémeri Ferenc Bálint, aki 2015-ben elsőként kapta meg Biri község díszpolgárra címet, az egyik motorja a birisi időseknek. Feri bácsi szinte minden testületi ülésen ott van és aktívan figyeli a közéleti eseményeket, mintegy szószólója az időseknek. Az egykori birkózó, akinek csapata nemzetközi versenyeken is megmérettette magát úgy érzi, hogy a település megbecsüli az időseket. Bár már nem vezet – „nem akar másokban kárt tenni” - és az egészsége sem a régi, a busz mindenhová elviszi mint mondja, „az aktív sport hiányzik, de még nem adta fel.”