AKTUÁLIS
B​erkesz szívében emlékművet állítottak a hősi halottak tiszteletére
Berkesz Község Önkormányzata és a Tegyünk Együtt Valamit Berkeszért mozgalom tagjai két emléktáblára vésték fel az I. és II. világháborúban hősi halált halt berkeszi illetőségű katonák neveit. Ma ünnepélyes keretek közt leplezték le az emlékművet Berkesz egykori temetőjének helyén, ahol ma már egy közösségi tér hirdeti a 32 hős hazaszeretetét.

Szidor Attila Berkesz polgármestere történelmi napnak nevezte a mai napot, hisz az összetartozás napján leplezik le a világháborús emlékművet. 101 éve történt a trianoni békediktátum aláírása. A polgármester kiemelte, hogy a szülőknek, nagyszülöknek a faladata, hogy a gyermekek emlélkezzenek a múlt történéseire, s tiszteljék a hősöket.


"A víz szalad, a kő marad, a kő marad" - idézte fel dr. Seszták Miklós kormánybiztos a térség országgyűlési képviselője Wass Albert Üzenet haza című versének sorát. Emlékezünk a múltunk hőseire, de tudnunk kell emlékezni a mai kor hőseire is. Azokra, akik a jelenkor kihívásainak megfelelve küzdenek értünk, emberekért. Ez a mai nap méltó arra, hogy emlékezzünk. Méltó arra, hogy minden magyar, s benne a berkesziek büszkék lehessenek.

A leleplezésen jelen voltak a környező települések polgármesterei, intézményvezetők, valamint a megyei és a járási kormányhivatal vezetői, oktatási, nevelési intézmények vezetői. Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke és Pásztor Gyula Csabáné Kisvárdai Tankerület Igazgató is tiszteletüket tették az eseményen.




Berkesz község I. világháborús hősi halottai:

Banu József, Buda István, Juhász Dániel, Juhász Lajos, Juhász Sándor, Lefkovics József, Lengyel József, Majoros István, Molnár István, P Nagy Gusztáv, P Nagy Lajos, Ősz Bertalan, Ősz János, Pócsi Károly, Porosztoczki János, Réz Gábor, Székely Ferenc, Szőke János, Szőke Péter, Vas Károly, Virág István

Berkesz község II. világháborús hősi halottai:

Banu Péter, Czifra Lajos, Fekete Dezső, Koós József, Nagy Bertalan, M. Nagy Kálmán, P. Nagy Gusztáv, Ősz Lajos, Pásztor András, Papp Gábor, Tóth József


Az ünnepség színvonalát emelte a Demecseri Oktatási Centrum Fúvószenekara, valamint a Honvédsuli Hagyományőrző tagozata, akik korhű első világháborús egyenruhában tisztelegtek a hősök előtt.