AKTUÁLIS
#anna-bál
#kisvárda
Bemutatjuk a kisvárdai Anna-bál győzteseit!
Az egyik legnagyobb társasági eseménnyé nőtte ki magát a kisvárdai Anna-bál. Az esemény rangját jelzi, hogy világ legboldogabb országának nagykövete, Wening Esthyprobo Fatandari is jelen volt, aki a FrissMédiának elmondta, hogy egy hivatalos programját megszakítva érkezett az Anna-bálra.

A 2015 novemberében alapított Kisvárdai Jótékony Nőegylet aktív szerepet tölt be Kisvárda mindennapjaiban. Tagjaik évről évre kitalálnak valami újat, amivel a köz javát szolgálhatják. Nem volt ez másként 2016-ban sem, amikor egyik tagjuk, Vinczéné Szabó Jolán előállt a Kisvárda Anna-bál ötletével – részben élményeire építve, hisz személyesen tapasztalta meg a Füredi Anna-bál varázsát.

Egy pici történelem

Szentgyörgyi Horváth Fülöp János (1777-1841) rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Krisztina tiszteletére, aki 1805. július 15-én született Baján. Öt keresztnevet is kapott, de ezek között nem volt az Anna. A hagyomány szerint Krisztina ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, eleméri és ittebei Kiss Ernő huszár főhadnaggyal. A fürdőszezonban azonban több bált is rendeztek, ezek egyike volt az Anna-napi bál.

Anna-bál Szépei

Az 1950-es évektől kezdődően az Anna-bál Szépe címet adták annak a lánynak, akit a zsűri vagy a többi vendég a legszebbnek talált a bálban. A győztes és udvarhölgyei a bál másnapján hintón körbekocsizzák Balatonfüredet. A kommunista éra alatt az 1980-as évek közepéig az Anna-bál Szépe választás volt az egyetlen országosan is ismert - bár nem hagyományos – szépségverseny.

Kisvárdán 1886–ban alapították az elsőt, és 1887-ben a Kisvárda és Vidéke Jótékony Nőegylet már bált is rendezett a nagyvendéglőben a saját tőkéjének gyarapítása érdekében. 1888–ban árvaház alapításán gondolkodtak – írja Néző István helytörténész.

Évről évre emelni a nívót

Mondják a 2016-ban alapított egylet tagjai, ami szponzorok, támogatók nélkül aligha lenne lehetséges, de szerencsére – fogalmaz Lénárt Andrásné elnök – évről évre egyre többen állnak a kezdeményezés mögé. Jelentős változás, hogy a jelentkező lányok ebben az évben háromnapos tréningen vettek részt a Nívó-díjas Délibáb Alapfokú Művészeti Iskola alapítójának, Barkaszi Zsuzsannának szakmai irányításával. De talán a legnagyobb változás ami minden tekintetben mércét ad az elkövetkező báloknak, hogy a lányok egységes ruha-kollekcióban léphettek a nagyérdemű elé, amit Adry Divatház tulajdonosa, Balogh Adry divattervező biztosított a lányoknak.

Elsődleges cél a szórakozás mellett, hogy a bál bevételből nemes célokat támogasson az egylet. Így volt egy 2017-ben amikor is a kisvárdai kórház egyik osztályának több tucat speciális matracot tudtak vásárolni. Ebben az évben a Kisvárda Pedagógiai Szakszolgálat munkáját kívánjak segíteni a bevételből.

Több százan a Bagolyvár udvarán és Kisvárda főterén

Szombat este 5-kor a Bagolyvár előtt a demecseri Citrom band fúvószenekar szórakoztatta a vendégeket, majd fél hétkor - miután a megérkezett Indonézia nagykövete – a műsorvezető, Joó Géza invitálta a lányokat a színpadra, hogy meséljenek magukról pár mondatban. A vendégeket Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere külön köszöntve a nagykövet asszonyt. (Indonézia népessége 250 millió fő, területén körülbelül 20 Magyarország férne el. Több mint 18 ezer szigetből áll, a legnagyobbat, Jávát – ahol a főváros, Jakarta is található – 140 millióan lakják.)


Ezt követően a 2017. év első udvarhölgye, Balla Adrienn kísérőjével, a 2016. év szépségkirálynője, Purger Réka és a Közönségdíjas Csernyu Ivett és kísérője vezette menetben - élükön a mazsorettekkel kiegészült fúvósokkal - vonultak át a konferenciaközpontba. Ez alkalomból több száz érdeklődő által alkotott sorfal szegélyezte menetben, mindenki megnézhette az Anna-bál Szépe versenyre jelentkezett lányokat.

Az est további részében Joó Géza celebrálásával ismét bemutatkoztak a lányok, majd az egylet vezetője, Lénárt Andrásné és Seszták Miklós, kormánymegbízott köszöntötte a vendégeket, s ekkor mondott köszönetet az idei bál kedvezményezettje, a pedagógiai szakszolgálat vezetője, Humicsné Papik Gabriella.

Európa-bajnok táncosok a színpadon

A Délibáb táncosai modern Bécsi-keringővel nyitották meg a táncparkettet, majd Gyura Fanni népi énekművész kápráztatta el a hallgatóságot, aki a Kisvárdai kötődésű. Szűcs Krisztina színművésznek adta át a mikrofont, hogy élete egy-egy jelentős szerepéből adhasson ízelítőt. A négyfogásos vacsorára a lányok az Adry Divatház koktélruháiban érkeztek vissza, miközben a „Szigetköz Hangjai” dalfesztivál nyertesei, Varga Kitti Gabriella és Kovács Martin népszerű dalokat adtak elő.

A zsűri

Leleszi Tibor elnökletével kilenctagú zsűri - Wening Esthyprobo Fatandari, Balogh Adry, Szűcs Krisztina, Gyura Fanni, Lestár Zsolt, Barkaszi Zsuzsanna, Lengyel Tímea, Vinczéné Szabó Jolán - értékelték a lányokat megjelenést, kisugárzását és a kérdésekre adott válaszokat s végül így dőlt el, hogy kire kerül harmadik alkalommal a dr. Horváth Gyula ötvösművész által készítette korona.

Közönségdíj


A dögei Balogh Panna, aki 18 éves, szüleivel és nővérével a Kisvárda melletti településen él. Jelenleg a Kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola tanulója. Kedvenc időtöltése a kézilabdázás, amit versenyszerűen végez. Hat évig táncolt a Délibáb Művészeti Iskolában. Panna saját bevallása szerint kislányként szeretett királynőnek és hercegnőnek felöltözni. Álma is teljesült, hisz a közönség őt találta a legszebbnek.

Legszebb mosolyért járó díj

A szabolcsveresmarti 23 éves Kocsis Ágnes kapta, aki mosolyával elbűvölte a közönséget. Ágnes párja oldalán érkezett a bálba, akivel hamarosan hivatalosan is összeköti életét. A munkájáról szólva elmondta, hogy régi álma vált valóvá, hisz gyermekkora óta kozmetikus akart lenni.

Az udvarhölgyek

A II. udvarhölgy - a zsűri ítéleté alapján a III. Kisvárda Anna-bál II. udvarhölgye a 19 éves Harakály Dóra, aki Ajakról érkezett. Jelenleg Kisvárdán a Várday Kata Református Gimnáziumban tanul. Továbbtanulásról elmondja, hogy a nemzeti közszolgálati Egyetemre szeretne menni. Dóra karitász Juniorként Kisvárda és Környénken a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásában és az Élelmiszer Bank által nyújtott adományok szétosztásában segít. Mint mondta, bemutatkozása során, szívesen jött erre a rendezvényre barátnőjével, hiszen tudja, hogy ezzel is támogathat egy nemes célt.

Az I. udvarhölgy – a 19 éves Balogh Fanni, aki szüleivel és testvérével Komoróban él. Ebben az évben felvételizett a Debreceni Egyetem gyógytornász szakára. Fanni kisgyermekkora óta lovagol, nagy álma, hogy egyszer beteg gyerekeknek taníthasson lovaglást, hogy segítse felépülésüket. Nagyon szívén viseli a fogyatékkal élők sorsát, mivel a testvére értelmi fogyatékos.

A korona

A zsűri megítélése alapján 2018-ban a kisvárdai Anna-bál bál szépének járó korona a 18 éves kisvárdai Molnár Dóra fejére került. Dóra ebben az évben érettségizett a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium humán tagozatán. Felsőfokú angol nyelvvizsgával rendelkezik. Tanulmányait az ELTE keleti nyelvek és kultúrák szakon szeretné folytatni. A tanulás mellett önkéntesként tevékenykedik a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesületnél és a Rotary Klub világszervezet humanitárius küldetésében. A zene és a tánc, ami kitölti az élete nagy részét. Kilenc éve tagja a Délibáb Művészeti Iskola társastánc tagozatának.

A nyertesek jelentős értékű összdíjazásban részesültek, amit vállalkozok, fővédnökök s az Adry divatház biztosított számukra. A Nőegylet erre az alkalomra egyedi tervezésű Hollóházi porcelánvázát adott át a nyerteseknek.

A nyertesek 2019-ben a IX. Világtalkozója Szépe döntőjében képviselik megyénket.

A III. kisvárdai Anna-bál fővédnökei immáron harmadik alkalommal dr. Seszták Miklós, kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, valamint Leleszi Tibor Kisvárda város polgármestere volt.