AKTUÁLIS
Beköszöntött a 21. század a kisvárdai kórházban - fotók, videó
A Felső-Szabolcsi Kórház impozáns könyvtárába nem mindennapi ünnepségre érkeztek ma a meghívott vendégek. A könyvtárba, ahol a múlt és a jelen jól megférnek egymás mellett, a jövő is bekopogtatott az ablakon egy 4,5 millió forintos MegaCode KELLY életnagyságú, fejlett páciensszimuláló baba formájában. Az adományokból régi vágy teljesült ma, ami életeket ment a kisvárdai régióban.

A Rétközi Bakancsosok Egyesület, a Michelin tuzséri alapanyagellátó bázisa és a kisvárdai Tesco adománya révén egy szimulációs babát kapott a Felső-Szabolcsi Kórház. Az eszközön - azon túl, hogy az újraélesztést lehet rajta elsajátítani - , az orvostanhallgatók a gyors beavatkozásokat igényló eseteket is begyakorolhatják. A babát egy mikroszámítógép vezérli és olyan élethű, hogy még a pulzus is tapintható rajta. Súlya csaknem 80 kilogramm, ami tökéletes szimulációt tesz lehetővé.

A Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója, dr. Hegyi Henrik Dénes lapunknak elmondta, hogy régi vágyuk volt egy olyan eszköz, melynek segítségével szervezett formában tudják oktatni az újraélesztést. Ezzel az esetszimulációs babával minden akadály elárult. "A Felső-Szabolcsi Kórház csatlakozik az Országos Mentőszolgálat kezdeményezéshez, a Szív City applikációhoz, ami egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. Ennek alapfeltétele, hogy az újraélesztésben jártas civilek legyenek köztünk. Ez a baba ebben fog segíteni" – mondta a főigazgató. "Naponta országosan 70 honfitársunk szenved szívhalált, ha ezen a számon tudunk javítani – minél többen túléljék - akkor máris sikeresnek mondható a kezdeményezés."

Az átadóünnepségen jelen volt Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere, aki kérdésünkre elmondta, hogy a kórház vezetői a kitűzött céljaikat mindig céltudatosan, terv szerint hajtják végre. Ennek köszönhetően mindig a legkorszerűbb eszközöket szerzik meg.

„Amikor beléptem a könyvtárba, egy kis babát vártam, de el kell mondanom, hogy ez egy valódi robot” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a kórház kezdeményezésére az eszköz révén a város lakói, diákjai és a hivatalban dolgozók is oktatásban részesülhetnek, így segítve ember társaikon, amikor baj van.


A Michelin tuzséri bázisáról a világ szinte minden pontjára eljut az általuk bevizsgált, gumigyártáshoz szükséges alapanyag. Tuzséron 50 dolgozója van a multinacionális vállalatnak. A cég számára fontos a társadalmi szerepvállalás. "Ezzel az adománnyal a rászorulóknak segítünk, a közösségért teszünk" – mondta el lapunknak Pintér Sándor, a Michelin tuzséri cégének vezetője.

A kisvárdai Tesco rendszeres szereplője a kisvárdai civil szerepvállalásnak, hisz évente több alkalommal is támogatnak egy-egy megvalósítandó célt. Az üzlethálózat számára fontos, hogy beilleszkedjen az adott település vérkeringésébe, hogy a vasalói lássák: a kapcsolat kétirányú. A kisvárdai üzlet kezdeményezésére immáron hetedik alkalommal került sor az „Ön választ, mi segítünk” akcióra, melynek révén csatlakoztak a szimulációs baba megvásárlásához.

A Rétközi Bakancsosok Egyesület 2017 óta tevékenykedik egyesületi formában, tagjainak száma meghaladja a százat. Vezetőjük elmondása szerint őket is támogatják, így ők is támogatnak. Most felkeresték a kórházvezetést, segítségüket felajánlva. Így találkozott a kereslet és a kínálat, a hármas összefogás révén tudták beszerezni a csúcskategóriás MegaCode KELLY életnagyságú, fejlett páciensszimuláló babát.



- FrissMédia -