Tudomány és Technika
#Hotel Influenza
#kísérlet
Beköltözne Ön a Hotel Influenzába?
Egy kutatásban vehetnek részt a bátor vállalkozók, akiknek 10 napot kell eltölteniük a furcsa szálloda falai között egy új vakcina kifejlesztésének érdekben.

Az amerikai St Louis University kutatói új influenzia elleni vakcina kifejlesztésén kezdtek el dolgozni válaszul a legutóbbi influenzajárványra, amely az elmúlt évtized legsúlyosabbjának bizonyult az Egyesült Államokban. A 2017-2018-as szezonban 46 államon söpört végig az influenza, 174 halálos áldozatot követelve. Az oltóanyagok pedig csak 30 százalékban bizonyultak hatékonynak, ami jelentősen megnehezítette a járvány elleni védekezést.

Az új vakcina kifejlesztése a közegészségügy egyik legnagyobb kihívása a tengerentúlon, érdekében egy új központot is létrehoztak. A kutatók projektjének részeként egy 24 szobás épületben, a “Hotel Influenzában” szállásolják majd el azokat a bátor vállalkozókat, akik elviselik, hogy 10 napon keresztül be vannak zárva az épületbe, miközben megfertőzik őket a vírusokkal – köztük a H3N2-vel is, amely számos gyermek és fiatal felnőttkorú beteg életét követelte a legutóbbi influenzaszezonban.

A St Louis Egyetem kísérlete nem mentes a kockázatoktól, így a karantén során 24 órás orvosi felügyelet alatt állnak majd a résztvevők. Ottlétük alatt pedig a kényelemről sem kell lemondaniuk: egyágyas, fürdőszobával ellátott kórtermeik mellé napi háromszori étkezés, internet és még konditerem is a rendelkezésükre áll – na meg a 3500 dollár, amiért önkéntesen elviselik az influenzát és a vizsgálatokat.

- FrissMédia -

Foto: Saint Louis University