NAGYVILÁG
Belföld
#viharkárok
#erdő
#Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
#Pusztadobos
Becslések szerint 3 ezer hektár erdő károsodott a múltheti viharban
Pusztadobost sem kímélte a múlthét csütörtökön végig söprő vihar. Nyomában itt is romos házak, derékba tört fák, elpusztított gyümölcsösök, erdők.

Míg az ingatlanokban keletkezett károk felszámolása, számbavétele lassan végéhez közeledik, addig a mezőgazdaságban, termőföldeken, gyümölcsös kultúrában, erdőkben keletkezett kár felmérése folyamatosan zajlik. Ugyanakkor tény, hogy sok gazda a mai napig nem tudja megközelíteni az ültetvényét, erdőjét.

Egyes becslések szerint 1500-3000 hektár az az erdőterület, ami károsodott – hangzott el Pusztadoboson azon a sajtótájékoztatón, ahol a MAGOSZ elnöke, Jakab István, valamint Rácz Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara elnöke informális megbeszélésre hívta össze a károsult gazdákat.

A sajtó jelenlétében megtartott rendezvényen Jakab István kiemelte, hogy most a legfontosabb, hogy a gazdák bejelentsék a keletkezett kárt. Erre 15 napjuk van, ha elmulasztják határidőben lejelenteni a kárt, az jogvesztő hatályú. Hozzátette, hogy a kárenyhítési alap felülről nyitott – de ez csak gyümölcsösökre, kultúrnövényekre biztosít kárenyhítést a gazdáknak.

Jakab István ezen a fórumon szólította fel a magyar gazdatársadalmat, hogy hozzanak létre alapot, amiből azoknak a gazdáknak tudnak segíteni, akik nem jogosultak a kárenyhítési alapra. Jakab István véleménye, hogy ezt az alapot adományokból, különféle befizetésekből lehetne feltölteni.

Rácz Imre elmondta, hogy megyénkben még eddig ilyen mértékű erdőkárosodás nem volt, majd megjegyezte, hogy ezeknek az erdőgazdáknak a kárenyhítésére még igazából nincs is kidolgozott rendszer. Megjegyezte, hogy ahány káresemény, annyi féle megoldást kell találni. Az elnök ezt kifejtve elmondta, hogy sok gazda pályázati forrásból finanszírozta az ültetvényét. Van olyan gazda, aki például állami forrásból kezdett bele bővítésbe és most ott tart, hogy a félig kész telepítés romokban hever. Erre megoldást kell találni, ki kell dolgozni az eljárásrendet.

Rácz Imre azt is felvetette, hogy a kárenyhítési alapból pótolt gyümölcsösök esetében arra is gondolni kell, hogy a gazdának ez a kár nem egyszeri. Mint fogalmazott, egy 5 éves ültetvényen - ami a viharban károsodott - a fák pótlásával egy „öszvér” ültetvény jön létre, ami egyrészről terméskiesést eredményez, másrészről a gondozásban is jelentős eltérések vannak. Véleménye, hogy erre is megoldást kell találni.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a hétfői közgyűlésen is téma volt a megyénket érintő Évszázad viharának nevezett időjárási katasztrófa. Baracsi Endre azt mondta, hogy a kormányzat gyorsan reagált az eseményekre, hiszen másnap már napirendere is vették a problémát. Ezért minden tekintetben köszönet illeti őket - fogalmazott. A vihar azt is megmutatta, hogy a felépített rendszerek jól funkcionáltak. Baracsi Endre példaértékűnek nevezte azt az összefogást amit megyénkben tapasztalt a vihar okozta kárenyhítésben.

A június 27-én tomboló vihar elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintette, ahol a viharkárok az előzetes becslések szerint meghaladhatják az egymilliárd forintot.