18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#brutális gyilkosság
#Máriapócs
#borsodi gyilkosság
#baltás gyilkos
Baltával ölt meg egy idős nőt a máriapócsi gyilkossággal is gyanúsított férfi
​B. Róbertet a Nyíregyházi Törvényszék egy éve mentette fel az emberölés vádja alól, amit a vád szerint Máriapócson még 2010-ben követett el. A kevés terhelő bizonyítékot a bíróság úgy értékelte, hogy nem elegendő arra, hogy a vádlottat minden kétséget kizáróan bűnösnek lehessen kimondani.

Az ítéletet követő egy éven belül a gyanú szerint Róbert különös kegyetlenséggel megölte Borsod vármegyében a hegyek között megbúvó, alig száz főt számláló településen, Füzérkajatánban élő, egyedülálló 85 éves Jolánka nénit.

Róbertet 14 éve tartóztatták le egy idős férfi agyonverése miatt, de végül felmentették. Tavaly szabadult végleg, ekkor élettársához költözött, a második gyilkosság áldozatától két háznyira. A férfi aznap élettársát és a nő anyját is megverte.

Úgy tudjuk, hogy Jolánka nénitől sem tűnt el értéktárgy, illetve pénz. Pont úgy, ahogy 2010-ben Máriapócson sem tűnt el semmi az idős férfi házából. Róbert szombat kilenc előtt ment be a gyanú szerint a szomszédjához, majd ott baltával verte agyon az idős nőt. Ezt követően hazament az élettársához és ott mindenféle indok nélkül elkezdett őrjöngeni, összetörte a berendezéseket, majd az élettársát és annak anyját is bántalmazta.

Róbert ezt követően Budapestre ment. A nő vérbefagyott holttesttét a gondozója fedezte fel. A bejelentés után a rendőrök rövid idő alatt azonosították, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársaival a fővárosban fogták el a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit. Úgy tudjuk, hogy az elfogásra a Keleti Pályaudvaron került sor, miután a férfi hozzátartozója szólt a rendőröknek,hogy Róbert vonalban van.

A gyanúsított június 15-én 9 óra előtt bement egy füzérkajatai házba, és olyan súlyosan bántalmazta az ott élő 85 éves nőt, hogy belehalt a sérüléseibe. A támadó elmenekült a helyszínről - közölték a borsodi rendőrök.

2010 szeptemberében megöltek máriapócsi otthonában egy 75 éves férfit. Akkor nem sikerült lezárni a nyomozást, de 2020-ban a rendőrség újra elővette az ügyet, és a 2010-ben is képbe került 45 éves férfit 2022-ben minősített emberöléssel vádolták meg. A vád gyakorlatilag egyetlen egy DNS-azonosságra épül, valamint arra a tényre, hogy a férfi a tettet követően meglehetősen gyorsan elhagyta a települést. Ez és a közvetett bizonyítékhalmaz együttes értékelése alkalmas volt a vádemelésre. Az ügyész vádbeszédében sorra vette a bizonyítékokat, megállapítása szerint megfelelően, minden kétséget kizáróan bizonyított a vádlottra rótt bűncselekmény. Az egyébként többször elítélt terheltre az ügyészség életfogytiglant kért, azzal a feltétellel, hogy leghamarabb 35 év múlva vizsgálják felül, hogy feltételesen kiengedik-e.

Végül, mivel a fellebbviteli ügyészség visszavonta a fellebbezést 2023 novemberében, jogerősen is felmentették a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének vádja alól a 2010-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Máriapócson történt gyilkosság elkövetésével vádolt B. Róbertet.