KÉK FÉNY
Az utolsó szó jogán - megfojtotta a fiatal feleségét
Míg él, háborogni fog a lelke annak az ötvenen túli férfinak, aki 2022. január elsején megfojtotta a feleségét. A vádlottnál jóval fiatalabb nő halálát egyértelműen a féltékenység okozta. A mai tárgyaláson dr. Bartha Andrea bíró befejezte a bizonyítási eljárást.

A mai tárgyaláson az igazságügyi orvosszakértői vélemény felolvasásával lezárult az az emberölés alapesete miatt megvádolt 52 éves férfi ügyének bizonyítási eljárása. Tibor a bűncselekményt teljes mértékben beismerte, egy percig sem vitatta bűnösségét. Ezt igazolja, hogy azon a tragikus napon reggel 7 óra környékén maga tett bejelentést a 112-es segélyhívószámra. A rögzített vonalon a későbbi vádlott öt alkalommal mondta el, hogy megölte a feleségét. Tettét követően - zömében felületi sérülést okozva - öngyilkosságot kísérelt meg. Csuklóját, karját közel 40 alkalommal próbálta késsel megsebesíteni, ebből kétszer eret is ért a vágás, azonban a sérülések mértéke nem eredményezhette a halálát. Tibor a kiérkező rendőröknek is elmondta, hogy mi történt. Ezt követően vették őrizetbe, majd másnap a kórházban a nyomozási bíró elrendelte a férfi letartóztatását.

Mint írtuk korábban, Tibor beismerő vallomást tett az előkészítő ülésen, azonban akkor még nem mondott le a tárgyalás jogáról. Később egy beadványban jelezte, hogy mégis lemond, és elfogadja az ügyész által mértékes indítványként tett 13 év börtönbüntetést, amit teljes egészében le kell töltenie, mivel hozzátartozója sérelmére követte el az erőszakos cselekményt.

A bíró azonban nem fogadta el a vádlott tárgyalásról lemondó nyilatkozatát, mivel szükségesnek látta meghallgatni az elme- és pszichológus szakértőt, ugyanis adatok vannak a vádlott öngyilkossági hajlamára. Azt is tisztázni kellett, hogy a szakértő által definiált irracionális féltékenység kóros-e. Az akkori tárgyaláson a szakértő egyértelműen kijelentette, hogy nem. A vádlott féltékeny magatartását nem valós ingerek képezték.

A végzetes napot megelőző szilveszterestét Tibor egyedül töltötte. Önként vonult távol rokonaitól és a feleségétől. Míg ők egy másik szobában próbálták jól érezni magukat, Tibor duzzogva, lelkileg önmagát gyötörve egyre lejjebb csúszott. Megcsal az asszony - hajtogatta magában. Andrea éjfél után pezsgővel ment át a férjéhez, de Tibor nem volt hajlandó koccintani. Veszekedtek. Ruhában feküdtek az ágyon, amikor Tibor ráfordult, és egyetlen mozdulattal megfojtotta asszonyát. Amikor rájött tettének következményére, hypót ivott, de az kijött belőle. Ezután a konyhából hozott késsel az ereit felvágta, így aludt el halott felesége mellett. Amikor felkelt, hívta a 112-őt.

Az iratismertetést követően, a perbeszéd során dr. Halász Ágnes ügyész rámutatott, hogy bár a terhelt gondos apaként nevelte kiskorú gyermekét, és ez enyhítő körülmény, azzal, hogy a gyermek édesanyjának az életét vette el, bizonytalanságba taszította a gyermeket. Így álláspontja szerint csak csekély súllyal lehet a terhelt javára értékelni ezt a körülményt. Azonban nyomatékos enyhítő körülmény, hogy a terhelt mindvégig együttműködő volt a hatóságokkal, részletes, tényfeltáró vallomást tett, bűnösségét egy percig sem tagadta, tettét láthatóan nagyon megbánta.

A feltáró vallomásnak nagy jelentősége volt, hiszen a cselekményt csak a terhelt tudta elmondani, miután a sértett meghalt. Ez a vallomás nagyban megkönnyítette a bizonyítást, hiszen egyezett a nyomszakértő és az igazságügyi orvosszakértő által megállapított tényekkel.

Dr. Farkas Viktor kirendelt védő méltányos büntetést kért a bírótól. A büntetlen előéletű vádlott az utolsó szó jogán sírva kért bocsánatot - láthatóan megtört, gyötrődő tekintettel.

Dr. Bartha Andrea bíró február hatodikán hirdet ítéletet. Az ügyészi indítvány, ami 13 év börtön volt, már nem köti a bíróságot. Emberölés alapesetében a maximálisan kiszabható büntetés 15 év börtön.

- FrissMédia -