KULTÚRA
Az újjászületés misztériuma - könyvbemutató Kékcsén
Ladányi András írónak 2020-ig összesen 54 kötete jelent meg, ebből megyénkről 13, Kékcséről 6 szól. Ma bensőséges, baráti hangulatban mutatták be a szerző legújabb kötetét, ami a Rétközi-tó történetét mutatja be 2012-től napjainkig. Az író-olvasó találkozó moderátora Ladányi régi barátja, Csutkai Csaba fotóművész volt.

Szekeres Katalin, Kékcse polgármestere így emlékezett vissza a bemutatón a könyv születésére.

- Amikor a szerző Kékcséi témájú könyveihez gyűjtött anyagot, több napra jött a faluba. Minden alkalommal a tó közelében lévő panzióban szállt meg. Már kora reggel a tóparton fényképezett, gyakran az estét is ott töltötte. Térképnek használt egy kinagyított ortofotót - mely földmérési és térképészeti használatra készült —, ami alapján, szinte az év minden szakában bejárta a Rétközi-tó partjait, öbleit, félszigeteit. Jobban ismerte a tavat, mint a környéken bárki más.

Ünnepnap ez – fogalmazott Csutkai Csaba fotóművész a könyv bemutatáskor.

- Egy nagy ünnepre jöttünk össze! Én mindig ünnepnek tartom, ha létrejön egy könyv. Kékcse életében egy-egy könyv megjelenése nem új keletű, hisz’ Kékcséről nagyon sok szép könyv jelent már meg. Ez nagyon ritka a megyénkben, de talán országosan is kiemelkedő, hogy egy településről ennyi könyv jelenjen meg. Egy alkotónak mindig ünnepet jelent amikor új alkotás kerül bemutatásra. A mai nap különös ünnep számomra, hiszen imádott barátomnak az elkészült könyvét tarthatom a kezemben.

- Az új század elején már temették a gutenbergi iratokat… és lám, van egy kis település, ahol a lakók szívügyüknek tekintik egy könyv gondozását. Kékcse ékes bizonyíték arra, hogy a könyvek kora nem járt le. Persze, hiába vannak írók, alkotók, ha nincs mögöttük szándék, ha nincs egy olyan közösség, amely számára pont olyan fontos a mű megszületése, mint az alkotónak. Ha az alkotó és a közösség egymásra talál, akkor fantasztikus dolgok születnek - pont mint itt Kékcsén.

Szekeres Katalin a könyvbemutató végén köszönetét fejezte ki a szerzőnek, majd bejelentette, hogy Ladányi András – mindamellett, hogy nagy összeggel támogatta a könyv létrejöttét - létrehozott egy alapítványt, ami Kékcse kulturális jövőjének a biztosítását fogja támogatni.

A ma bemutatott kötet 2012-től öleli át a tó történetét a számos fotóval, köztük légi- és korszerű drónfotóval gazdagon illusztrálva. A könyv különlegessége, hogy egy-egy fejezetnél úgynevezett QR-kód (Quick Response-kód) van elhelyezve, amit okostelefonnal lehet leolvasni. Segítségével a Kékcsei Asszonykórus felvételeit lehet megtekinteni.

Ladányi Andrásnak - 2013 óta Kékcse tiszteletbeli polgárának - Kékcséről írt művei a következők: KÉKCSE (fotóalbum, 2014), Kékcsejárás (szociográfia, 2014), Kékcse barázdái (interjúkötet, 2014), Kékcsei fejfák (2006), PRÉSBEN Kékcse 1950-53 (dokumentumok, 2019).

- FrissMédia -