NAGYVILÁG
Belföld
#pályázat
#otthon melege
#hűtőgép
Az Otthon Melege program idén is folytatódik
Az Otthon Melege program 2014 őszén indult. Célja, hogy a háztartásban az elektromos eszközöket energiatakarékosra cseréljék. A program eddig 125 ezer családot érintett – jelentette ki Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2012-ben Magyarországon volt a második legdrágább az áram- és a gázszámla Európában. Ha a keresetekhez viszonyítjuk, a rezsi a második legnagyobb költségtényező a családoknál. A rezsicsökkentés hatására 910 milliárd forint maradt a családoknál. Van olyan család, mely évi 120 ezer forintot tud megtakarítani – tette hozzá.

Jelenleg a második, illetve a harmadik legolcsóbbak vagyunk Európában az egyik, illetve a másik energiaforma szempontjából – hangsúlyozta.

Nem szabad megállni, folytatni kell a rezsicsökkentést, csak most már a mennyiségében kell az energiafelhasználásunkat csökkenteni – hangoztatta.

Szabó Zsolt

Elmondta azt is, hogy a programban a hűtőgép továbbra is „slágertermék” és népszerűek a különböző gázkazánok. Utóbbi együtt jár a kéménycserével. Most is van egy olyan pályázat, mely kiegészíti az Otthon Melegét. Ez az első negyedévben nyílik meg, visszatérítendő, nulla kamatozású. Minden olyan eszköz belefér, mely legalább 1 kW/h energiát meg tud takarítani. Erre pályázhatnak lakóközösségek, társasházak, családok, magánszemélyek, lakott üdülők. Családi házaknál 500 ezer forinttól 10 millió forintig, lakások esetében pedig 500 ezer forinttól 7 millió forintig lehet támogatást igénybe venni. 10 százalékos önrésszel 90 százalékos forrást lehet felvenni 15 évre. Ez a forrás magából az energiamegtakarításból visszafizethető – emelte ki.

Az otthon melege programról már részletesen tájékozódhatnak oldalunkon: http://frissmedia.hu/hir/kozerdeku-palyazatok

-hirado.hu-