KULTÚRA
Múlt idő
#jurta
#parasztház
#térrendezés
Az ősi magyar térrendezés titkai
Tekints be a régi a parasztházak térrendezési szabályaiba és hitvilágába. néhány dolgot akár ma is érdemes lehet alkalmazni.

Nagyon elterjedt mostanában az ázsiai feng shui, azt azonban kevesebben tudják, hogy a magyaroknak is megvoltak a saját térrendezési szokásaik.

Középen, egységben

A jurták

Őseink már a honfoglalást megelőző időkben is laktak épített házakban. Ezek voltak a jurták, azaz a vesszőből fonott és tapasztott falú egyterű építmények. A funkciójuk az volt, hogy legyen fedél az emberek feje fölött, de emellett komoly szimbolikával is rendelkeztek. Az építmény közepén található füstlyuk jelképezte az átjárást a felső világba (innen származhat a mai mennyezet szavunk), a kút pedig az alsó világba engedett betekintést. Így az embere középen foglaltak helyet, mondhatjuk úgy: egységben az univerzummal.


Képtalálat a következőre: „jurta”


Az otthon melege

A parasztházak

A gazdag szimbolika később a parasztházaknál is megmaradt. Fontos volt a Nap (a teremtő isten) felé fordulás ezért a házak bejáratait kelet vagy dél felé tájolták. Ha jártál már régi parasztházban biztos neked is feltűnt, hogy milyen alacsony a bejárati ajtó. Ennek is megvan a maga jelentése, méghozzá az, hogy a ház szelleme és a tulajdonosa előtt fejet kell hajtani, azaz: tisztelettel lépj be más otthonába, különben bevered a fejed.


Képtalálat a következőre: „parasztház”


A házak középpontjában az otthon melegét adó tűzhely állt. Ez volt a ház szíve, itt töltötte együtt a legtöbb időt a család.


Képtalálat a következőre: „parasztház”


A mestergerendának sem csak építészeti szempontból volt fontos szerepe, hogy a tetőt tartsa. Úgy gondolták, hogy ez mutatja az utat a léleknek. Ahogy az otthon volt a központja a mindennapi életnek, úgy a születésnek és a halálnak is. Az újszülöttet a mestergerenda alatt helyezték el a bölcsőben arccal kelet felé, a halottat pedig, mivel a ravatalozás is házban zajlott, szintén a mestergerenda alatt arccal nyugat felé.


Képtalálat a következőre: „parasztház”


Amit érdemes lehet megfogadni

Ha a feng shui helyett a magyar térrendezési elveket követnéd, itt van néhány ötlet:

  • Ősi magyar térrendezési elvek szerint a dél-keleti, azaz a jobb a férfi oldal, az észak-nyugati, azaz a bal pedig a női. Az egyik aktivitás, gyarapodás színhelye, a másik pedig a pihenésé és a befelé fordulásé. Ha a két oldal egyensúlyban van egymással, harmónia uralkodik az otthonban. Ha színpatikusnak érzed ezt a filozófiát érdemes a dolgozószobát és a nappalit a lakás dél-keleti, a fürdő- és a hálószobát pedig az észak-nyugati részébe tervezni.
  • Az őseinknek nagyon fontos volt a funkcionalitás, az otthonukban csak olyan tárgyak voltak, amiket használtak, így minden sokkal letisztultabb és átláthatóbb volt. Ezt is érdemes lehet követni és tartani egy kiadós lomtalanítást, ha zsúfoltság van a lakásodban.
  • Nem véletlenül keletkezett a házasság szavunk, őseinknek a ház nem csak egy lakóépület volt, hanem otthon, a családi élet színhelye. Mára sok minden átalakult és szükség van személyes térre, de az elszeparált kis szobák mellett azért érdemes napi szinten kihasználni a nappalit vagy az ebédlőt is, ahol együtt lehet a család.

Forrás : magyarorszagkul.nlcafe.hu

-Friss Média-