NAGYVILÁG
Belföld
#karantén
#önkormányzat
Az önkormányzat látja el azokat, akik házi karanténba kényszerülnek
A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, az abban élők ellátásáról pedig a település polgármestere gondoskodik - közölték a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon csütörtökön.

Az új koronavírus-fertőzés miatt meghozott rendkívüli kormányintézkedések részleteit ismertető írás szerint a hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket.

Közölték, azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek.

Akiknél a vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, azokat karanténban (például kórházi karanténban) helyezik el.

Akiknél azonban nem merül fel a vizsgálat során fertőzés gyanúja, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. E személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi.

A házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

Kitértek arra is, hogy "azok a magyar állampolgárok, akiknél az alapos orvosi vizsgálat során az új koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre".

- MTI -