NAGYVILÁG
Külföld
#olaszok
#szegénység
Az olaszok több mint negyven százaléka szegényebb, mint egy évvel ezelőtt
Az olasz fővárosban, Rómában az utóbbi ötven évben most a legmagasabb a szegények száma a katolikus segélyszervezetek szerint, melyek a szegényeknek szentelt nap alkalmából közölték adataikat.

A Caritas számai azt mutatják, hogy tavaly csak Rómában 25 ezer embernek nyújtottak segítséget. Ennyi rászorulót utoljára ötven évvel ezelőtt tartottak nyilván. "Túl magas azoknak a száma, akik szegénység, éhezés, betegség, meghűlés miatt Róma utcáin halnak meg" - olvasható a Caritas jelentésében.

A szegények hetven százaléka ételért állt sorban a menhelyek konyháin, tavaly tízezer embernek biztosítottak szálláshelyet. A katolikus segélyszervezet adatai szerint az utcán élők nyolcvanegy százaléka olyan bevándorló, aki az országba érkezése után megkapta a nemzetközi védelmet, de utána teljesen kiesett az állami ellátási rendszerből.

A szervezet rámutatott: az életszínvonal súlyos süllyedését bizonyító adatok vészjelzésnek számítanak, mivel Rómában az országos átlagnál is magasabb, több mint hetven százalékos a foglalkoztatottak aránya. Igaz - tette hozzá a Caritas jelentése - a fővárosban dolgozó munkavállalók közel tizenkilenc százaléka alkalmi vagy határozott időre szóló munkából igyekszik megélni.

A La Repubblica című napilapban is közölt felmérés szerint az olaszok negyvenegy százaléka szegényebb, mint egy évvel ezelőtt, további negyvenhét százaléknak nem romlott, de nem is javult az anyagi helyzete. Az infláció mértéke ugyan csökkent tavalyhoz képest, de az energia- és élelmiszerárak továbbra is magasak.

Ferenc pápa 2016-ben nyilvánította a szegények napjának a szent Márton ünnepét követő vasárnapot, amely most november 19-re esik. A katolikus egyházfő a szegényeknek szenteli a vasárnapi misét, és rászorulókkal ebédel a Vatikánban.

Hét év óta a Szent Péter tér oldalában orvosi rendelő, borbély és zuhanyzó várja a rászorulókat: Szent Márton napjától egy héten át ötven önkéntes orvos rendel ingyenesen, napi két turnusban. Az orvoscsapatot vezető Massimo Ralli a vatikáni médiának elmondta, hogy tavaly havonta átlagban nyolcszáz embert vizsgáltak meg, de idén októberben elérték az 1500-at. A társadalombiztosítás nélküli hajléktalanok és más szegények ingyenes kardiológiai, fogászati vagy fül-, orr- és gégészeti vizsgálatban részesülnek, beadják nekik az influenza és a koronavírus elleni oltást. Az orvos elmondta, hogy a szegények a legtöbbször légzési betegségben szenvednek, ízületi fájdalmaik vannak, de egyre több a rákos megbetegedés is.

A szegények napján az olaszországi plébániák élelmiszercsomaggal segítik a hozzájuk tartozó családokat, valamint hozzájárulnak be nem fizetett közüzemi számláik törlesztéséhez is.

-MTI-