NAGYVILÁG
Belföld
Az MNB visszavonta az NHB Bank működési engedélyét
A Magyar Nemzeti Bank visszavonta az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB) tevékenységi engedélyét, és elrendelte végelszámolását az ügyfelek érdekeinek védelmében - közölte a jegybank csütörtökön.

A jegybanki közlemény szerint a hitelintézetnek az MNB által elrendelt közel 90 napos betétkifizetési és kötelezettségvállalási korlátozás időszakában sem sikerült megfelelően, tartósan orvosolnia likviditási válsághelyzetét. Sem az üzleti modell gyökeres átalakítására, sem a mindenkori fizetőképesség fenntartására nem tett olyan érdemi lépéseket, amelyek a hosszútávú életképességet biztosítanák.

A bank ügyfélköre csekély, piaci súlya a pénzügyi közvetítő rendszerben minimális volt. Az NHB Bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát tette ki, likviditási és tőkehelyzete semmilyen módon nem fenyegette a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását - áll a közleményben.

A jegybank tájékoztatása szerint a csekély számú betétest az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 15 munkanapon belül kártalanítja, követelésüknek megfelelően ügyfelenként és betétenként akár 100 ezer euróig, több mint 31 millió forintig. Az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel összesen 9 magánszemély és 49 vállalati betétes rendelkezett a hitelintézetnél - tették hozzá.

Az NHB Bank befektetési üzletágánál található értékpapírok, ügyfélpénzek nem képezik a végelszámolási vagyon részét, ezért azok várhatóan teljes egészében kiadhatók. E pillanatban a betéteseknek, befektetőknek nincs teendőjük - közölték.

A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a jegybank egy átfogó vizsgálat után tavaly augusztusban számos kötelezést írt elő és bírságot is kirótt az NHB Bankra. A hitelintézetnél tavaly decemberre rövid idő alatt kialakult likviditási problémák miatt 2018. december 18-án rendelte el az MNB a betétek kifizetésének ideiglenes korlátozását, 7 millió forintban maximálva a betétesek által felvehető összeget, egyúttal megtiltotta a banknak újabb kötelezettségek vállalását, s ezen előírások betartásának ellenőrzésére felügyeleti biztost is kirendelt. Ideiglenes intézkedéseit az MNB 2019. január 17-i, illetve 2019. február 15-i végzéseiben további 30-30 nappal (végső soron a törvény által meghatározott lehetséges maximális időtartamig) meghosszabbította.

A jegybank tájékoztatása szerint Az OBA ugyancsak csütörtökön azt közölte az MTI-vel: az NHB Bankban elhelyezett, névre szóló betét- és a kapcsolódó kamatkövetelések alapján az OBA betétesenként főszabály szerint legfeljebb 31 445 000 forint (a kártalanítás kezdő napját megelőző napi MNB árfolyamon számolva 100 ezer euró) értékben fizet kártalanítást, 2019. április 5-ig a betétesek rendelkezésére bocsátja az őket megillető összeget.

Abban az esetben, ha a betétes a 100 ezer eurónak megfelelő forint összeget meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az OBA által ki nem fizetett betétrészre a hamarosan meginduló végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni.

A kártalanítás érdekében a betéteseknek igénybejelentést nem kell tenniük. Az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján végzi automatikusan a kifizetéseket és arról személyre szóló értesítést küld a betétes NHB Banknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére. Ezen túlmenően a kártalanítás módjáról, a kifizetések megkezdéséről az OBA a honlapján, a sajtóban közzétett, valamint az NHB Bankban kifüggesztett közlemények útján tájékoztatja a betéteseket.

Az NHB Bank betéteseinek kártalanításával kapcsolatosan az OBA a következő napokban részletes tájékoztatást ad honlapján (www.oba.hu), valamint az NHB Bank honlapján elhelyezett közleményekben.

- MTI -