Tudomány és Technika
Az M1 is bemutatta a kisvárdai Lapidarist
A gyász feldolgozásában és az elhunyt szeretteinkre való emlékezésben segít az a találmány, amelyet világelsőként magyar szakemberek fejlesztettek ki. A szerdai budapesti bemutató után a Magyar Televízió tegnap újra foglalkozott vele.

A Lapidaris egy forradalmian új kisvárdai kegyeleti találmány, amely felépítésében és működésében sok hasonlóságot mutat a közösségi oldalakkal, funkcióját tekintve pedig az elhunyt szerettekre segíti emlékezni a barátokat, hozzátartozókat. A fejlesztés mögött álló Simon András és Berencsi Máté az M1 műsorában beszélt az általuk létrehozott alkalmazásról: a fejlesztők egy digitális emlékkönyvhöz hasonlították a rendszert, amely egy kőbe elhelyezett NFC chip segítségével képes kommunikálni a digitális eszközökkel.


A hozzátartozók rendelkeznek a szerkesztési joggal, így ők szabályozzák, mi kerülhet fel az elhunyt adatlapjára, amely aztán publikussá válik. Fotók, idézetek, zenék tölthetők fel a Lapidaris 50 megabyte-os tárhelyére, a sírhoz érve pedig bárki megtekintheti az adatlapot, majd digitális gyertyát is gyújthat.


Történelmi szereplők esetében is működik az alkalmazás és katonai sírokon is elhelyezhető, így továbbörökítve a háborús hősök emlékét - a leszármazottak ugyanis az információk birtokában teljesebb képet kaphatnak őseikről, rokonaikról. A kőben elhelyezett GPS-koordináták segítségével a távolba szakadt hozzátartozók, barátok is könnyen megtalálják elhunyt családtagjuk, barátjuk sírhelyét,

- FrissMédia -