PUZZLE
Életmód
#cybervédelem
#internet
#elővigyázatosság
Az internet veszélyei
A digitális eszközök és alkalmazások használata rengeteg előnnyel jár, érdemes azonban figyelmet fordítani e területen is a biztonságra. Az internethez kapcsolódó bűncselekmények ugyanúgy büntetőjogi felelősséget vonnak maguk után, mint a neten kívül történt törvénysértések. Fontos, hogy védekezzünk ezek ellen.

A különböző közösségi oldalakon közzétett és megosztott személyes jellegű információk rendkívül nagy veszélyt jelenthetnek, hiszen a megosztás által megnyílik a lehetőség az azokkal való visszaélésre is. Sajnos, sok fiatal esik áldozatul ilyen módon különböző bűncselekményeknek, melyek között nem ritka a súlyosan büntetendő gyermekpornográfia bűntette. A fiatalkorúak hiszékenységét kihasználva, bizalmukba férkőzve akár bűnelkövetői hálózat áldozataivá is válhatnak.

A Nyíregyházi Törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságokon 2017-ben több ilyen jellegű bűncselekmény miatt zajlott eljárás.

Az internet világnapján érdemes a biztonságos internethasználat alapelveiről elgondolkodni, s netezéskor körültekintően eljárni. Ennek során hasznos, ha nem tesszük közzé személyes adatainkat, s nem fogadunk el idegenektől érkező bejelöléseket a közösségi oldalakon. Ne dőljünk be továbbá az idegen e-mail címekről érkezett, jelszavakat kérő leveleknek akkor sem, ha egy ismerősünk ismerőse kéri.