INTERJÚ
#lektor
#angol nyelv
#Várday Kata Református Általános Iskola
#Gimnázium és Kollégium
#kisvárdai oktatás
#nyelvoktatás
Az aranyláz hazájából érkezett Kisvárdára
Angol nyelvű lektor tanít ismét a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium falai közé. Isiah John Morgera szeptemberben érkezett az Amerikai Egyesült Államokból.

Az angol nyelvi lektor a nyelvoktatásban vállal nagy szerepet. Segítségével javul a diákok kiejtése, gyarapszik a szókincsük, ráadásul az angol nyelvi országokról szerzett ismeretek is elmélyülhetnek a lektor jóvoltából. A tanórai kereteken belül igyekszünk minden felsős és gimnazista nívócsoportnak egyaránt lehetőséget biztosítani, hogy a lektor heti egy alkalommal tarthasson órát.

Új földrész, új kontinens, új ország, új város. Isiah John Morgera Amerika nyugati partján, Kaliforniában született, itt is nőtt fel. A 27 éves fiatalember az idei tanévben érkezett Kisvárdára. Az új lektorral az intézmény angol nyelvi munkaközösségének vezetője, Berencsiné Dévald Henrietta készített interjút:

Kedves Isiah! Kérlek, mesélj magadról!
Az Amerikai Egyesült Államokban születtem, 1990-ben. Sarcamentóban jártam általános iskolában – ami az állam fővárosa és egyben a születési helyem is, - ugyanitt diplomáztam politológiából és szociológiából. Ezt követően az angol, mint idegen nyelv szakon tanultam San Diegoban. A szabadidőmben szívesen bokszolok, harcművészetekkel foglalkozok, olvasok, írok és énekelek.

Jártál már korábban is Magyarországon?
Nem, ez az első látogatásom itt, Magyarországon.

Hogy érzed magad az országunkban? Mik az első tapasztalataid?
Az itt eltöltött rövid idő alatt nagy hatással volt rám a magyarok kedvessége és vendégszeretete. Komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a látogatók és vendégek egyaránt jól érezzék magukat. A magyar konyha is nagy benyomást tett rám. A desszerteket, különösen a rétest nagyon finomnak találom.

Kisvárda városát mennyire sikerült megismerned, illetve mik az első tapasztalataid városunkban?
A nagylelkű bánásmód, amiben Magyarországon részesültem nagyon jellemző Kisvárdára is. A város elragadó! Az itt élő emberek vendégszeretőek és kedvesek. Habár, ez egy kis város, megtudtam, hogy folyamatosan fejlődik és a látnivalók gyalog is megközelíthetőek.

Az eltelt rövid idő óta hogyan érzed magad iskolánkban?
A Református Iskola számomra egy különleges és kellemes környezet. Ez az első alkalom, amikor egy olyan oktatási intézményben dolgozhatok, ami egyházi fenntartású. Figyelemre méltó számomra az az erőteljes támogatás, amit a tanárok és a tanulók egymás felé tanúsítanak. Ez a támogatás nemcsak a tanulmányokra korlátozódik, hanem egyaránt érzelmi és lelki eredetű is. Számomra az intézmény legkedvesebb, legkellemesebb momentuma a tanulók személyisége, nyitottsága. A diákok az első perctől kezdve nagy szeretettel fogadnak mind iskolán belül, és kívül. Elhalmoznak magyar specialitásokkal, desszertekkel, csak hogy néhányat említsek a felém irányuló kedves, közvetlen gesztusaik közül. Emellett ezalatt a rövid idő alatt már életre szóló emlékeket, élményeket szereztem az iskola diákjai által.

Milyen reményekkel vágtál neki a lektori feladatnak?
Jóreménységgel vagyok az iránt, hogy az itt eltöltött időm alatt tudok segíteni a tanulóknak abban, hogy mind tudásukban, mind személyiségükben fejlődhessenek. Szeretnék jó kapcsolatot ápolni a kollégáimmal. Nagy örömömre szolgál, hogy a tanév megkezdése óta egyre többeket volt alkalmam megismerni. Mindezek mellett szeretném meglátogatni Magyarország szép tájait, vidékeit és természetesen igyekszem felfedezni a magyar konyha ízeit is.

- Friss Média -