AKTUÁLIS
#közgyűlés
#alma
#Kisvárda
Az almáé volt a főszerep napirend előtt – ülésezett a megyei közgyűlés
Heves kirohanásoktól mentes, konstruktív ülésen van túl a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, bár baloldalról voltak próbálkozások - van sapka rajta azért, nincs sapka raja azért -, de végül nyugodt légkörben tárgyalták meg a 12 napirendi pontot - miután mindenki elmondta a véleményét az alma-ügyről. Az is kiderült, hogy Kisvárdán bió- és kiserőmű épül.

Több tudósításban beszámoltunk róla, hogy augusztus elején, megyénkben igen kiélezett helyzet alakult ki az ipari alma felvásárlási ára miatt. A szeptember elejére áthúzódó, három hétig tartó, több településre kiterjedő szervezett demonstrációk hatására végül eredményesen zárultak a megbeszélések, hiszen a kezdeti ajánlott nettó 13 forintos felvásárlási árat 20 forintra sikerült felemelni.

Bakti János (Fidesz) napirend előtti felszólalásában emlékezett vissza az eseményekre, majd arra hívta fel figyelmet, hogy a demonstrációhoz csatlakozó térségbeli országgyűlési képviselők és a szervezők akkor is hangsúlyozták, hogy ez nem egy szenzációs eredmény, de jelentős elmozdulás a kezdeti 13 forintos árhoz képest. Az eredmény a közös összefogásnak és az egységes fellépésnek volt köszönhető.

Dr. Veres János (MSZP) kifogásolta, hogy a gazdák demonstrációjához politikusok is csatlakoztak, majd szóvá tette, hogy a kormány igen is sokkal többet tehetett volna a gazdákért, hiszen az egyik feldolgozóval „partnerségi szerződés” van érvényben. Az is sajnálatos - fejtette ki a képviselő-, hogy a kialkudott ár azóta lejjebb ment.

Bakti, Veres hozzászólására reagálva elmondta, hogy ez az ügy pártsemleges, ott a gazdák érdekeit kellett képviselni. Egyetlen egy pártnak sem volt megtiltva, hogy a demonstrációkon ott legyen. „Viszont a velem szemben ülő képviselőket nem láttam a demonstrációkon” (Baktival szemben az MSZP képviselői ültek – a szerk). Bakti még rámutatott arra, hogy bár sajnálatos az a tény, hogy közben a legnagyobb feldolgozó csökkentette a felvásárlási árat, de figyelembe kell venni, hogy ebben az évben megközelítőleg 150 ezer tonnával több léalma termett.

Gyorsan ledarálták a 12 napirendi pontot

Stabil, biztonságos a szilárdhulladék-kezelés a társuláshoz csatlakozott 239 településen - derült ki a közgyűlés elé beterjesztett beszámolóból. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a beszámoló bevezetőjében rámutatott, hogy befejeződött az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. egyesülése. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a fúzióval egy olyan cég jött létre, amely képes hosszútávon biztonságosan, stabil gazdálkodás mellett ellátni a közfeladatokat. A 2017-es pénzügyi évet záró mérlegek alapján erre minden ok meg is van, hiszen közel 6, 6 milliárd forintos bevétel mellett 245 millió forint nyereséget produkált a cég.

Kiserőmű és biógáz Kisvárdán

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás a kisvárdai lerakóban száraz biogáz üzemet épít. A tervezet szerint, a beruházás a biofrakció még hatékonyabb feldolgozást teszi lehetővé. A társulás másik beruházása Kisvárdán az a kiserőmű, ami saját forrásból épül a társulás tulajdonában lévő Kisvárda 068/17 számú ingatlanon. A tervezet szerint a kiserőmű fűtőanyagát a társulás szolgáltatási területén begyűjtött szilárd hulladék során előállított RDF/SFR (papír, műanyag bázis – a szerk) tüzelőanyag biztosítja. A beruházásnak köszönhetően kedvezően alakulhatnak a távhő szolgáltatás gazdasági mutatói.

A képviselők elfogadták a Szakképzési Centrumok beszámolóját, megtárgyalták és jóváhagyták a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI CBC Program 2014-2020 LIP pályázataival kapcsolatos döntéseket.

Egy javaslat szerint kihelyezett ülések is lesznek

Lipők Sándor (Fidesz) frakcióvezető javasolta, hogy célszerű lenne, ha a megyei közgyűlés, nemcsak Nyíregyházán ülésezne, hanem a megye más-más településein is tartanának megyei képviselő-testületi üléseket. Ennek valószínűleg nincs akadálya, hiszen a megyei ünnepségeket is más-más megyei településeken tartjuk - mondta Seszták Oszkár. (Vagyis a javaslat alapján, például Kisvárdán is ülésezhet a megyei közgyűlés.)

A közgyűlés előtt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Magyar Diáksport Szövetség, a diáksportban végzett munkájukért Eredményességi díj kitüntetéseket adott át a tanároknak, amiről részletesen itt írtunk.