KÉK FÉNY
Az alkohol és a szülői felelőtlenség vezetett a 14 éves hodászi fiú halálához
Legalább öt évre küldené börtönbe az ügyészség azt a férfit, aki ittas vezetésével balesetet okozott és abban egy 14 éves gyermek vesztette életét. A Nyíregyházi Járási Ügyészség a napokban emelt vádat az elmúlt év júliusában Hodászon történt tragikus baleset miatt.

A vádirat lényege szerint 2020. július 13-án délután az apa és akkor 14 éves fia az apa barátjával egy hodászi presszóban voltak, a felnőttek több korsó sört, illetve több pohár pálinkát fogyasztottak el. Később egy ismerősükkel átvitették magukat Nyírmeggyesre, ahol egy másik presszóban folytatták a dorbézolást. Itt már a 14 éves fiú is fogyasztott alkoholt, az édesapja tudtával. Ráadásul az apa a gyermeket a presszóban hagyta az erősen ittas barátjával, magát pedig hazavitette gépkocsival. Ezzel a magatartásával az édesapa súlyosan veszélyeztette a gyermek értelmi, erkölcsi és testi fejlődését.

Nem sokkal később megérkezett a presszóba a gyermek édesanyja, aki csatlakozott a társasághoz, együtt ittak tovább. A gyermek az édesanyja jelenlétében, sőt kérésére rendelt a pultnál sört és pálinkát, amit a társaság elfogyasztott. 19 óra körül az édesanya által vezetett gépkocsival autózni indultak a környéken. A gyermek biztonsági öv nélkül a hátsó ülésen foglalt helyet, míg a család barátja a vezető mellé ült. Útközben az édesanya átengedte a gépkocsi vezetését a közepes fokban alkoholos állapotban lévő barátnak, aki Hodász egyik utcáján kb. 100 km /h sebességgel közlekedett 20 óra 45 perckor. Ittassága és a túlzott sebesség miatt az egyik kanyarban kisodródott és egy beton villanyoszlopnak ütközött. Az édesanya a gyermeket kihúzta az autóból, amely ezt követően ki is gyulladt. A fiú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, az azonnali orvosi ellátással sem lehetett segíteni rajta. Az anya megúszta 8 napon belül gyógyuló sérülésekkel, míg az ittas sofőr 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A villanyoszlop kitörésével 58 lakásban szünetelt az áramszolgáltatás 7 órán keresztül.

Az édesanya is súlyosan veszélyeztette a gyermek értelmi, erkölcsi fejlődését és testi épségét az italozással és az előbb leírt magatartásával.

Az ügyészség a balesetet okozó ittas sofőrt halált okozó ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntettével, és közérdekű üzem működése megzavarásának vétségével, az édesapát és az édesanyát kiskorú veszélyeztetésének bűntettével, továbbá az anyát halált okozó járművezetés tiltott átengedésének bűntettével vádolja.

A vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak beismerő vallomást tesznek a bíróságon és nem kérik a tárgyalás megtartását, akkor az ittas sofőrt öt év börtönbüntetésre ítélje a bíróság és hat évre tiltsa el a járművezetéstől. A szülőkkel szemben kettő-kettő év börtönbüntetést indítványozott az ügyészség azzal, hogy annak végrehajtását a bíróság függessze fel próbaidőre.

Az eljárás a Mátészalkai Járásbíróságon folytatódik.

- FrissMédia -