AKTUÁLIS
Az Ajaki Tűzoltó Egyesület 1400 darab székely zászlót adományozott Gyergyószárhegynek
A Csíkszentmiklósi Önkéntes Tűzoltók és a Csíkszentmiklósi Közbirtokosság meghívására az Ajaki Tűzoltó Egyesület képviselete részt vett a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Csíkszentmiklósi Kolbászfesztiválon - írja Rubóczki Zoltán az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka portálunknak.

Az esemény 2020. február 13-án kezdődött, ahol egy kolbász- és borkóstoló keretében, a meghívott vendégek az előző évek díjnyertes finomságait kóstolhatták meg, egy csokorba kötve, finom egri borok kíséretében. A fesztivál második napján, a reggelit követően, a meghívott vendégek a szervezőkkel közösen ellátogattak Csíkszentsimonba, ahol megtekintették a Tiltott Csíki Sörgyárat és megismerkedhettek a technológiával is. Megkóstolhatták a sörgyár által elkészített termékeket.

A gyárlátogatást követően, a közös ebéd elfogyasztására a Csíkszépvizi Kishavas Panzióban került sor, majd egy lovastúrán „mozoghatták le” a felszedett kalóriákat a vendégek. A nap közös vacsorával zárult, melyet a Szentmiklósi Mamák készítettek el. A fő esemény a szombati napon került megrendezésre, a csíkszentmiklósi labdarúgó pályán, ahol a felállított sátrakban már korán reggel készülődött a versenyben részt vevő 36 csapat, közöttük a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó-alakulat és egyesületünk is. A két csapat a csíkszentmiklósi önkéntesekkel egymás mellett, de külön csapatként mérette meg magát, elérve a rendezvényre vendégként kilátogatók részére elkészített kolbászokért járó elismerést.


Az Ajaki Tűzoltó Egyesület kétféle étellel készült, melyeknek a „Rétközi kolbász” és a „Pálinkás kolbász” fantázianevet adta a csapat. A kétféle kolbásznak nagy volt a keletje, ugyanis a töltést követően a kóstolásra szánt asztalon a pálinkás kolbász alapanyagául szolgáló ajaki házipálinkát tudták a látogatók megkóstolni. Amint kisült egy adag kolbász, azonnal gazdára talált, természetesen a versenyszabályzatnak megfelelő feltételek mellett.

A fesztiválra kilátogatók részére a házigazdák műsorral is készültek, így a színpadon érdekesebbnél érdekesebb előadásokat nézhettek meg, amellett hogy a csapatok is betekintést engedtek a kolbásztöltés és készítés folyamatába is. A késő délutánig tartó program eredményhirdetéssel zárult. Előtte az egyesület egy meglepetéssel készült a helyi tűzoltók és a lakosság számára. Ugyan is az általuk elindított gyűjtés eredményeképpen, az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjai és pártoló tagjai 400 darab székely zászlót adtak át a Csíkszentmiklósi Önkéntes Tűzoltók részére. Az egyesület parancsnoka Rubóczki Zoltán, valamint Markos László elnökségi tag adták át a zászlókat a helyieknek.

A zászlókat a helyi önkéntesek és a lakosság nevében Zöldi Gellért parancsnok köszönte meg, és biztosította a jelenlévőket, hogy a kezdődő jó kapcsolatot a Csíkszentmiklósi Önkéntes Tűzoltók is szeretnék tovább mélyíteni, lehetőség szerint a szakmai kapcsolatokon túl további területeken is. Az átadást követően az eredményhirdetés során a zsűri kihangsúlyozta, hogy nagyon nehéz dolguk volt, mert évről évre egyre több csapat vesz részt a rendezvényen, és hozza el a tájjellegű recept alapján elkészített kolbászokat. A program egy bállal zárult.

Február 16-án az egyesület a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó-alakulat meghívására Gyergyószárhegyre látogatott, ahol a csapat egyik része szentmisén vett részt, másik része megtekintette a közelmúltban felavatott Tűzoltó Múzeumot.

A szentmisét és múzeumlátogatást követően teljesítettek egy 2018 májusában tett ígéretet, melynek értelmében az Ajaki Tűzoltó Egyesület a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó-alakulaton keresztül, Gyergyószárhegy (és a hozzá tartozó Güdüc) lakossága részére 1400 darab (ennyi háztartás található a településen) székely zászlót adományozott. Mint Danguly Ervin Gyregyószárhegy polgármestere a köszönőbeszédében fogalmazott, semmi nem véletlen, és a két szervezet 10 éves kapcsolatának évfordulóján elhatározott kezdeményezés, a 100 évvel ezelőtti Trianoni békediktátum aláírásának emlékévében kerül megvalósításra, éppen akkor, amikor a Hargita Megyei farsangot a település rendezi. Így a lakosok a kapott zászlókkal büszkén díszíthetik fel portáikat.

A zászlóhoz helyi szakemberek zászlórudakat ajánlottak fel, így mindenki könnyedén elhelyezheti lakásának falán az Ajaki Tűzoltó Egyesület által adományozott zászlókat. Az átadást követően a közösen elfogyasztott ebéd után, a Gyergyó HK-UTE jégkorongmérkőzést tekintette meg az egyesület képviselete a házigazdákkal közösen élőben, a Gyergyószentmiklósi Jégcsarnokban. A mérkőzés során - köszönhetően annak, hogy az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjai nagy átéléssel szurkoltak-, a Gyergyói HK nyert 5-0-ra (0-0; 2-0; 3-0). A jégkorongos szokásoknak megfelelően, egyesületünk tagja Markos László profi játékosokat megszégyenítő vetődéssel szerezte meg a mérkőzésen használt, kipattanó korongot, ezzel is emléket szerezve a tartalmas erdélyi utazásról.